You are currently viewing Završen 69. Pulski filmski festival
Sonja Tarokić (snimka: Pulski filmski festival)

Završen 69. Pulski filmski festival

Svečanom dodjelom nagrada završen je 69. Pulski filmski festival, na kojem je u proteklih osam dana prikazana 121 projekcija na čak 16 lokacija. Zlatna vrata Pule za najbolje ocijenjeni film u hrvatskom natjecateljskom programu osvojio je film Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, a srca publike u međunarodnom programu osvojio je film Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića.

Velika zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić. Zlatna arena za režiju dodijeljena je Sonji Tarokić za isti film, a Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu za film Stric redatelja Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Zlatna arena za fotografiju dodijeljena je Stanku Hercegu za film Punim plućima redatelja Radislava Jovanova, Zlatna arena za montažu dodijeljena je Borni Buljeviću za film Zbornica redateljice Sonje Tarokić, a Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Lani Barić za ulogu Vesne u filmu Glava velike ribe redatelja Arsena Oremovića.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Stojanu Matavulju za ulogu Siniše u filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić, a Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena je Nives Ivanković za ulogu Vedrane u istom filmu. Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena je Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu Nosila je rubac črleni redatelja Gorana Dukića.

Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je scenaristici i redateljici Nini Violić za film Baci se na pod. Zlatna arena za oblikovanje zvuka dodijeljena je Frani Homenu za film Punim plućima redatelja Radislava Jovanova. Zlatna arena za masku dodijeljena je Ani Bulajić Črček za film Illyricvm redatelja Simona Bogojevića Naratha, a Zlatna arena za kostimografiju dodijeljena je Ani Savić Gecan za film Stric redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Ako je suditi po ovogodišnjoj selekciji, hrvatski film očekuje svijetla budućnost. Od deset filmova u hrvatskom natjecateljskom programu, čak sedam režirali su debitanti, što je donijelo dašak svježeg zraka pod zvjezdano nebo Arene, po mnogima jednog od najljepših kina na svijetu.

Goran Čelig