You are currently viewing Šest naslova u sklopu programa Dizalica Pulskoga filmskog festivala

Šest naslova u sklopu programa Dizalica Pulskoga filmskog festivala

Ovogodišnje izdanje Pulskog filmskog festivala (16.-24. srpnja) donosi nam šest naslova u sklopu programa Dizalica. I ove godine radi se o izboru prestižnih filmova, uglavnom hrvatskih premijera nagrađenih na brojnim svjetskim festivalima. Ono što će posebno razveseliti publiku Pulskog filmskog festivala jest činjenica da se filmovi iz programa Dizalica nakon dvije godine stanke zbog korone vraćaju na Ambrelu. Tradicionalno popunjen do zadnje ležaljke, program Dizalica na Ambreli poseban je doživljaj za svakog ljubitelja sedme umjetnosti.

Ljubimac festivalske publike francusko-tuniški je film redateljice Leyle Bouzid, Priča o ljubavi i žudnji. Riječ je o ljubavnoj drami o inteligentnom i povučenom osamnaestogodišnjaku Ahmedu, Francuzu alžirskog porijekla, koji na Sorboni prvi dan svog studija književnosti upoznaje djevojku Farah iz Tunisa, u koju se odmah zaljubi, ali njihov odnos bude opterećen mnogim osobnim preprekama. Film je premijerno prikazan prošle godine u Cannesu, a nagrađen je kao najbolji film na Festivalu mediteranskog filma u Rimu.

Dominikansko-argentinska koprodukcija Curica, film Silvine Schnicer i Ulissesa Porre, dobitnik New Directors Award na San Sebastián IFF-u, daje nam uvid u odnos Sare i njene dadilje Yarise koji nadilazi njihove klasne uvjetovanosti odnosno bliži je odnosu majke i kćeri. Ipak, ta iluzija uskoro će biti dovedena u pitanje kad se na Yarisu nenadano sruše tajne iz prošlosti i kad kišna noć i blatna cesta prenapučena stadom koza postanu okidač za nastanak općeg kaosa. Film nastao u talijansko-švicarskoj koprodukciji, Povratnica, prikazuje put trinaestogodišnje djevojčice od spoznaje da nije kći bogatih ljudi koje je dotad smatrala roditeljima do prilagođavanja novoj situaciji i nošenja s nedaćama koje slijede. Film redatelja Giuseppea Bonita svoju je svjetsku premijeru doživio na Filmskom festivalu u Rimu, a dobitnik je nagrade David di Donatello za najbolji adaptirani scenarij.

Petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima – Jana, Marija, Mladen, Danilo i Bubi, sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, no i dalje se trude održati prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Poslije zime, film nastao u koprodukciji Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske, redatelja Ivana Bakrača, uvršten je u program East of the West festivala u Karlovym Varyma 2021. godine. U glavnoj ulozi pojavljuje se Momčilo Otašević.

Film redateljice Norike Sefe, nagradama ovjenčan na festivalima u Roterdamu, Trstu te osvajač Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti na Filmskom festivalu u Sarajevu, U potrazi za Venerom, prikazuje život tinejdžerice Venere koja živi u malom kosovskom mjestu u skromnoj kući bez imalo privatnosti i čezne za proširenjem svojih vidika. Sve će se promijeniti kad upozna slobodoumnu Dorinu.

Očekuje nas i prikazivanje hrvatske tinejdžerske drame The Outsiders, projekta Brune Mustića i redateljice Jelene Gavrilović, nastao u suradnji sa 24 sata. Sedamnaestogodišnjem Noi iz Londona majka radi kao kulturni ataše za britansku ambasadu. Zbog njezina posla svakih se nekoliko godina sele u drugu državu, a ovaj put Noah stiže u Hrvatsku. Noah se mora integrirati u društvo kroz tipične tinejdžerske zaplete, ljubav, prijateljstvo, suparništvo, koji na kraju dovode do njegova konačnog pronalaska mjesta koje može zvati dom. Osam nastavaka te tinejdžerske serije snimljene na hrvatskom i engleskom jeziku predstavit će se u dvosatnom filmskom slotu.

Goran Čelig