You are currently viewing Godišnjica premijere filma Grimizne rijeke redatelja Mathieua Kassovitza

Godišnjica premijere filma Grimizne rijeke redatelja Mathieua Kassovitza

Na današnji je dan, 27. rujna 2000. godine u francuska kina pušten film “Grimizne rijeke” (Les rivières pourpres | The Crimson Rivers), nominiran za čak pet francuskih filmskih nagrada César, film koji je nakon višegodišnje pauze ujedinio redatelja Mathieua Kassovitza i velikoga glumca Vincenta Cassela, koji su 1995. godine u paru napravili jedan od najboljih francuskih filmova svih vremena, čuvenu “Mržnju” (La Haine).

U francuskim Alpama dva su izvrsna detektiva isti dan poslana da razriješe svaki svoj, potpuno zaseban zločin. Pierre Niemans (Jean Reno), policijski veteran, poslan je u Guernon da razriješi bizarno ubojstvo u priznatoj privatnoj školi, izoliranoj u Alpama. To nije obično ubojstvo. Ubojica je pristupio vrlo metodično ostavljajući planski male tragove koji bi mogli dovesti do motiva. Stvari dodatno kompliciraju zaposlenici škole, koji odbijaju suradnju s policajcem i ne žele odgovarati na njegova pitanja.

U međuvremenu mladi, nabrijani policajac i bivši kradljivac automobila Max Kerkerian (Vincent Cassel) dolazi na napušteno groblje. Netko je oskvrnuo grob djeteta koje je umrlo prije 20 godina. Ta dva potpuno različita slučaja isprepletu se kad detektive tragovi odvedu jednog do drugog. Oni počnu istraživati zajedno i bez obzira na razliku u godinama i karakteru, ima nešto što ih povezuje…

Goran Čelig