You are currently viewing Steve Morse napustio Deep Purple nakon 28 godina
Roger Glover i Steve Morse na koncertu u Torontu 2005. godine

Steve Morse napustio Deep Purple nakon 28 godina

Steve Morse, američki gitarist koji je osnovao grupu Dixie Dregs i od 1994. godine svirao u poznatom britanskom sastavu Deep Purple, objavio je da se trajno povlači zbog obiteljskih razloga. Njegova supruga Janine bori se s agresivnim rakom u četvrtoj fazi, zbog čega je Morse u travnju rekao da mu treba kraći predah, ali da neće napustiti bend, no kako se situacija pogoršala, priznao je da ne može posvetiti obavezama i gustom rasporedu Deep Purplea do kraja godine.

“Nedostaju mi nastupi, ali jednostavno se nisam mogao posvetiti dugim ili dalekim turnejama budući da se stvari kod kuće brzo mogu promijeniti. Predložio sam jesenas pronalaženje zamjenskoga gitarista nadajući se da će možda otkriti čudesni lijek protiv raka i omogućiti mi povratak, ali kako je vrijeme prolazilo, uvidio sam da mi ne preostaje drugo nego ostati s Janine i pomoći joj da se lakše nosi s posljedicama bolesti i kemoterapije.”

Na njegovo mjesto doći će gitarist Simon McBride, 43-godišnji irski glazbenik koji je svirao s raznim izvođačima, a kolege Ian Gillan, Ian Paice, Roger Glover i Don Airey biranim su riječima govorili o Morseovoj kreativnosti, talentu, radnoj etici i dobrome duhu istaknuvši kako nema čovjeka koji bi nakon 28 godina i osam studijskih albuma s bendom mogao zamijeniti Morsea s obzirom na to da je on “najdugovječniji” gitarist Deep Purplea, ali potpuno podržavaju njegovu odluku zato što je obitelj najvažnija. Obožavatelje su zamolili da poštuju privatnost Morseovih te da misle na njih u ovim teškim trenucima.

Tihomir Mršić