You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Down to Earth grupe Rainbow

Godišnjica objavljivanja albuma Down to Earth grupe Rainbow

“Down to Earth” (Polydor) četvrti je studijski album grupe Rainbow, objavljen na današnji dan, 28. srpnja 1979. godine – ujedno prvi bez Ronnieja Jamesa Dia, koji je, kako je poznato, Rainbow zamijenio Black Sabbathom. Na njegovo je mjesto stigao Graham Bonnet, i bit će mu to ujedno jedini album koji je snimio s Rainbowom jer ga je već na sljedećem albumu, “Difficult to Cure” (1981.), zamijenio Joe Lynn Turner.

Također, zanimljivo je da je najveći dio materijala već bio napisan kad je Bonnet stigao u bend i da se smatra kako je tim albumom počela komercijalizacija Rainbowa, a pjesma Russa Ballarda “Since You Been Gone” s albuma “Winning” iz 1976. godine vjerojatno je najpoznatija, dakako u širim okvirima, pjesma koju je bend ikada snimio.

Osim pjevača Bonneta, u odnosu na “Long Live Rock ‘n’ Roll” (1978.) nova su lica još jedan bivši član Deep Purplea, basist Roger Glover, koji s Blackmoreom potpisuje većinu pjesama, a i producirao je album. Novi član bio je i klavijaturist Don Airey, koji je s Rainbowom snimio i sljedeći album, spomenuti “Difficult to Cure”. Jedini stari član uz Blackmorea bio je bubnjar Cozy Powell, koji je u Rainbowu svirao i na prethodne dvije ploče. No pokazalo se da će mu “Down to Earth” biti i posljednji koji je svirao za Rainbow. Takav je bio život umjetnika s Ritchiejem Blackmoreom, čovjekom u crnom. Na krilima hita, pjesme “All Night Long”, album je zauzeo visoko šesto mjesto britanske Top 100 ljestvice albuma.

Popis pjesama: 1. All Night Long | 2. Eyes of the World | 4. No Time to Lose | 4. Makin’ Love | 5. Since You Been Gone | 6. Love’s No Friend | 7. Danger Zone | 8. Lost in Hollywood.

Goran Čelig