You are currently viewing Godišnjica objavljivanja The Black Albuma sastava Metallica

Godišnjica objavljivanja The Black Albuma sastava Metallica

Na današnji je dan, 12. kolovoza 1991. godine objavljen slavni album “Metallica” (Vertigo/Universal Music), koji uobičajeno nazivaju The Black Album, ploča kojoj istoimeni bend Metallica duguje ogroman globalni uspjeh. Njihovo peto studijsko izdanje najprodavaniji im je album i zato ne čudi da je jedan od najpoznatijih u povijesti metala, ali i glazbe općenito.

Metallica se nakon svoja prijašnja četiri albuma, koji se usprkos mnogim raspravama svrstavaju u thrash metal, približava široj publici prelazeći u sferu heavyja koji je bliži i poznatiji većini obožavatelja brže glazbe. Mnogim se starim fanovima Metallice ta promjena nije nimalo svidjela misleći da je bend izgubio originalnost, ali četvorica glazbenika iz Los Angelesa pokazala su nevjerojatnu zrelost u pisanju melodija koje su popraćene prepoznatljivim glasom i riječima Jamesa Hetfielda, koje je podigao na novi nivo.

“Enter Sandman”, prvi singl s albuma, jedan je od favorita publike na stadionima koje Metallica redovito puni do zadnjeg mjesta. James je pokazao u toj pjesmi zavidan talent za prenošenje priče i njezino stapanje s teškim riffovima. “Enter Sandman” pjesma je koja najbolje predstavlja cijeli album i sve do danas, 25 godina potom, ostala je jedna od najboljih djela benda, ali i cijelog žanra. “The Unforgiven” i “Nothing Else Matters” pokazuju najveću promjenu u stvaralaštvu sada već bivših thrashera koji su se upustili u pisanje balada. “Nothing Else Matters” prvotno nije zamišljena kao pjesma koja će biti na albumu; James ju je napisao za svoju tadašnju curu svirajući joj jednostavan uvod preko telefona. Čuvši tu pjesmu, bubnjar Lars Urlich, koji je zajedno s Jamesom i legendarnim Bobom Rockom producirao album, nagovorio je frontmana da pjesmu podijeli sa svijetom, i danas je to vjerojatno jedina njihova pjesma koja se vrti po radiopostajama koje nisu orijentirane prema heavy-glazbi. “The Unforgiven” početak je trilogije koja se nastavlja na abumima “Reload” iz 1997. i “Death Magnetic” iz 2008. godine. Obje pjesme prožete su intimom koja se uvelike razlikuje od pjesama na prijašnja četiri albuma, prožeta pak mladenačkom snagom i agresivnošću. Tko zna, možda na sljedećem albumu vidimo i četvti dio “Unforgiven”. Mislim da se nitko ne bi bunio da priča preraste u tetralogiju.

Ostala su dva singla s albuma “Wherever I May Roam” i “Sad But True”, ali ne smijemo zaboraviti da se na albumu nalazi još sedam odličnih pjesama od kojih bi svaka na nekom drugom albumu bila singl. The Black Album, Crni album, jedan je od najvećih albuma svih vremena i ostvarenje koje bend vjerojatno nikada neće ponoviti. Mislim da nas je većina album preslušala tisuće puta, ali ako tkogod nije, preporučujem mu da ostavi sve što radi i počne slušati album koji će mu zasigurno postati jedan od najdražih svih vremena, a mi ostali pucat ćemo od ljubomore što se ne možemo vratiti na njegovo mjesto i prvi put čuti to remek-djelo metala.

U vrijeme nastanka albuma bend je djelovao kao kvartet u sastavu: James Hetfield (gitara i vokal), Kirk Hammett (gitara), Jason Newsted (bas) i Lars Ulrich (bubanj).

Popis pjesama: 1. Enter Sandman | 2. Sad but True | 3. Holier than Thou | 4. The Unforgiven | 5. Wherever I May Roam | 6. Don’t Tread on Me | 7. Through the Never | 8. Nothing Else Matters | 9. Of Wolf and Man | 10. The God That Failed | 11. My Fiend of Misery | 12. The Struggle Within’.

Goran Čelig