You are currently viewing Završen Motovunski filmski festival

Završen Motovunski filmski festival

Došao je i taj gorko-slatki trenutak kada se Motovunski filmski festival još jednom pozdravio od svoje spektakularne publike. Nakon gotovo tjedan dana čistog užitka, fantastičnih filmova, ludih igara, radionica i panela motovunski trg još je jednom ugostio završnu proslavu na kojoj su proglašeni pobjednici i održana tradicionalna zdravica istarskom rakijom uz projekciju filma Divlji momci Thomasa Daneskova.

Pobjednik festivala, dobitnik Propelera Motovuna, jedinstveni je film Ratni konj u režiji Riley Keough i Gine Gammell koji prati živote mladih pripadnika plemena Lakota, u izvedbi naturščika. “Iskren i majstorski režiran film, od početka do kraja obilježen nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Brutalan koliko i sladak te uvijek vjeran svojim protagonistima i njihovu svijetu”, riječi su članova glavnog žirija Piotra Domalewskog, Gorana Dukića i prošlogodišnje dobitnice Propelera Motovuna Ninje Thyberg.

Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu Sveti duh Cheme Garcíje Ibarre. Osvrnuvši se na težak zadatak odabira najboljeg ostvarenja u motovunskoj selekciji, članovi žirija Midhat Ajanović, Tim Lindemann i Marko Stojiljković jednoglasnu su odluku obrazložili riječima: “Ove godine imali smo sreće jer se jedan film posebno istaknuo svojom originalnošću, snažnim kontrastom između tople palete boja i naklonjenosti likovima s jedne strane te mračne priče s druge, između retro-dizajna te jasnog i preciznog viđenja suvremenog svijeta, a naposljetku i po deadpan-humoru kojim je tako raskošno začinjen.”

Žiri Motovunskih kratkih nagradu je dodijelio animiranom uratku Prodavači leda Portugalca Joãoa Gonzaleza. “Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti”, obrazložili su među ostalim članovi žirija Jing Hasse, Mo Harawe i Andrej Korovljev.

Posebno priznanje otišlo je filmu Ukrotiteljica Alcibiadea Cohena, a nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena je Lani Barić za Snjeguljicu.

Goran Čelig