You are currently viewing Najbolji nezavisni filmovi u Motovunu od 26. do 30. srpnja

Najbolji nezavisni filmovi u Motovunu od 26. do 30. srpnja

Zahtjevna vremena nikad nisu bila prepreka da Motovunski filmski festival razvije svoja platna na omiljenom Brdu filmova te donese vedriji pogled na svijet uz upozoravanje na svakodnevne nepravde u svijetu. Učinit će to od 26. do 30. srpnja u svom uobičajenom petodnevnom formatu punom filmova, glazbe i opuštene atmosfere.

“Teško je napraviti bezbrižni festival u zabrinutom vremenu – ili nam je možda baš to najpotrebnije? Naši se programeri trude na našim platnima prikazati bolji svijet – filmove s emocijom, radošću, humorom. No isto tako, prvi put prikazat ćemo film redatelja koji se u trenutku festivala bori na ratištu – svih ovih godina to nikada nismo imali, a tako bolno odražava trenutak u kojem živimo”, kazao je direktor festivala Igor Mirković.

Spomenuti film u programu režirao je Oleg Sentsov, redatelj koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Njegov krimić “Rihno” ne govori o ratu, ali redateljeva sudbina živo svjedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival.

Osim ovog, selektori Milena Zajović i Jurica Pavičić donose osamnaest najboljih nezavisnih filmova sa svih strana svijeta. Potpuni program bit će objavljen 30. lipnja, a selektori već sada najavljuju da Motovun već dugo nije vidio reprezentaciju filmova s tolikim brojem nagrada.

Posebna pozornost bit će u ovom izdanju na švedskoj kinematografiji, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg festivala. To je kruna višegodišnjih veza Motovuna i skandinavske kinematografije – prošle godine film “Užitak” debitantice Ninje Thyberg nagrađen je Propelerom Motovuna, prije četiri godine proslavljeni redatelj Ruben Östlund bio je dobitnik počasne nagrade Maverick, a ove godine festival će predstaviti odabir deset švedskih filmova od doba nijemog filma do danas, u kojem će biti mjesta i za Bergmana, Anderssona, Moodysoona i druga imena koja su proslavila veliku kinematografiju.

Nagradom Maverick Motovunski filmski festival odaje posebno priznanje filmašima koji su beskompromisno slijedili vlastitu viziju, ove je godine laureat i počasni gost festivala beogradski redatelj Goran Marković. Autor “Specijalnog vaspitanja”, “Nacionalne klase”, “Variole Vere”, “Deja Vu”, “Tito i ja” snimio je pregršt filmova koji su mu osigurali status hitmejkera i ljubimca publike, a u novije vrijeme zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktički je postao persona non grata te predmet nezapamćenih medijskih napada.

Uobičajeno je veliko zanimanje za motovunski kratkometražni program. Za ovogodišnji festival prijavljeno je 728 kratkih filmova iz 69 zemalja od kojih će selektorica Inja Korać odabrati njih 25 koji ulaze u natjecateljski program. Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada CORTO MONTONESE.

Festival će i ove godine imati svoje zagrijavanje u susjedstvu, i to prvi put u Bujama, gdje će biti prikazan atraktivan program za djecu i mlade. Osim toga, motovunski filmski program krenut će na turneju kako bi što veći broj gradova Istre i Hrvatske mogao vidjeti ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom Motovun u Zagrebu, koji će se ponovo održati u Laubi.

Sve u svemu, brdo je razloga za zadovoljstvo filmofila i hedonista, kako u samom Motovunu, tako i diljem Hrvatske.

Goran Čelig