You are currently viewing Predstavljanje strip-biografije Bowie Starman

Predstavljanje strip-biografije Bowie Starman

Bowie Starman, strip-biografija o mladosti, šepavim počecima karijere i stilskom vrludanju Ziggyja Stardusta koja je u petak 27. svibnja predstavljena u KCM-u, objavljena je dosad jedino u Berlinu i Zagrebu. Početkom prosinca prošle godine u Njemačkoj je izašao strip o Davidu Bowieju, čije je pravo ime David Robert Jones, a upravo sada objavljeno je hrvatsko izdanje Bowie Starmana u izdavačkoj produkciji nenadmašnog Tinekova strip-nebodera!

Riječ je o tvrdo uvezanoj grafičkoj noveli B4-formata od 180 stranica full color stripa koji se bavi početkom karijere mladog saksofonista, pa sve do posljednjeg nastupa Ziggyja i Spiders from Mars. U stripu su prikazane mnoge životne situacije i detalji iz života Davida Bowieja za koje ni mnogi dobri R&R znalci nisu čuli. Prezentirano iz prve ruke vrijednog njemačkog crtača Reinharda Kleista, ovo je izdanje prava poslastica za sve fanove stripa i rokenrola svih generacija. Kleist je prekaljeni majstor crtanja dugometražnih strip-biografija slavnih osoba koji je svoj zvjezdani trenutak slave doživio 2017. godine objavljivanjem stripa o Nicku Caveu. Kleista kao autora određuje njegov jednostavan stil, emotivno nabijena dramaturgija, osebujan smisao za prikazivanje napetih i agresivnijih dionica priče… Njegov je stil poput vode, kad jednom počnete čitati, jednostavno vas povede do kraja, unosi vas u priču kao da ste sami dio nje.

Svi Kleistovi stripovi bili su rađeni u crno-bijeloj tehnici, a Bowie je pravo osvježenje jer je cijeli strip nacrtan u koloru. Ta pankerska knjiga fetišizirana je trakicom za obilježavanje stranica i svaka ima bookmark numeriran brojem od 1 do 888 jer je prva edicija Bowie Starmana tiskana limitirano u 888 komada. Tko se domogne svog primjerka, može iskoristiti broj bookmarka za nova iznenađenja. U pitanju je mala nagradna igra jer tko dobije bookmark broj 777, neka se slobodno javi i dobit će besplatnu kolekciju vrijednih Kleistovih stripova o životnim pričama Johnnyja Casha, Fidela Castra i Nicka Cavea.

Primjerak po cijeni od 170 kuna možete nabaviti u svim poštenim knjižarama, a to su:
ZAGREB – Stripovi na kvadrat – Preradovićeva 37, Asteroid – Gajeva 17, Torpedo – Prilaz sestara Baković, Bookara – Maksimirska 39, Menart – Avenue Mall, Hoću knjigu – Bogovićeva 7, Hoću knjigu – City Centar West, Hoću knjigu – Arena, Hoću knjigu – Supernova Buzin;
BEOGRAD – knjižara Alan Ford – Novi Beograd;
RIJEKA – Hoću knjigu – Tower Centar;
ZADAR – Hoću knjigu – Supernova;
SPLIT – Hoću knjigu – Joker.

Po cijeni od 150 kuna možete naručiti porukom u Facebook-inbox ili na ovom linku.

Biografija autora stripa
Reinhard Kleist rođen je 1970. godine u blizini Kölna. Nakon studija na Sveučilištu za grafiku i dizajn u Münsteru 1996. preselio se u Berlin. Tamo radi u umjetničkoj zajednici s crtačima stripova Naomi Fearn, Filom i Mawilom. Već je tijekom studija objavio album ‘Lovecraft‘ (1994.), od kojeg su do danas uslijedili brojni nastavci. Za debitantski album ‘Lovecraft’ Kleist je 1996. godine nagrađen najvažnijim njemačkim strip-priznanjem – nagradom ‘Max & Moritz‘ strip-salona u Erlangenu. Grafičkom novelom o životu country-glazbenika Johnnya Casha Kleist se 2006. probio na internacionalnu strip-scenu. Cash ‘I see a darkness‘ do sada je preveden na deset jezika i višestruko nagrađivan, među ostalim i nagradom ‘Sonderman‘ Frankfurtskog sajma knjiga 2007. godine, nagradom ‘Max & Moritz‘ 2008. i ‘Prix des Ados‘ literarnog festivala u francuskom Deauvilleu. Godine 2009. uslijedile su nominacije za uvažene američke nagrade ‘Eisner‘ i ‘Harvey‘. Reinhard Kleist dobio je i nagradu ICOM 2004. i 2008. za knjige ‘Scherbenmund‘ i ‘The secrets of Coney Island‘.

Tino Ćurin