You are currently viewing Izlazi album Franka Zappe snimljen na koncertima u Zagrebu i Ljubljani

Izlazi album Franka Zappe snimljen na koncertima u Zagrebu i Ljubljani

U jesen 1975., potkraj tipično produktivne i plodne godine koja je uključivala završetak produkcije albuma “One Size Fits All”, proljetnu turneju s Captainom Beefheartom (ovjekovječenu na albumu uživo “Bongo Fury” objavljenom u listopadu te godine) te izvedbom orkestralnih djela Frank Zappa i njegov bend The Mothers odsvirali su prve i jedine nastupe u Jugoslaviji u jeku jesenske turneje.

“Mothers of Invention Yugoslavian Extravaganza”, kako ju je Zappa nazvao, održala se u Zagrebu i Ljubljani 21. i 22. studenoga 1975. s kratkotrajnom i pomalo ogoljelom postavom; s Andreom Lewisom (klavijature), Napoleonom Murphyjem Brockom (tenor-saksofon i glavni vokal), Normom Bell (alt-saksofon, vokal), Royem Estradom (bas) i Terryjem Bozziom (bubnjevi).

Zappa Records/UMe izdat će 14. listopada “Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana”, koji sadržava najbolje izvedbe s jugoslavenskih koncerata poredanih točnim redoslijedom setliste nastupa kako bi prvi put predstavio crème da la crème obje večeri. U produkciji Ahmeta Zappe i rizničara Joea Traversa, album od 27 pjesama može se pohvaliti s gotovo dva i pol sata potpuno neobjavljene glazbe i bit će dostupan digitalno (26 pjesama bez prekida diska) ili na dva CD-a zajedno s knjižicom od 32 stranice ispunjenom fotografijama ere i sastava Gail Zappe i Johna Rudiaka, s pronicljivim bilješkama Traversa, intervjuom između njega i snimatelja Davyja Moirea, uz izvještaj iz prve ruke i ilustraciju bubnjara Terryja Bozzija.

Prethodno je jedina snimka objavljena s tih koncerata bila izvedba “Black Napkins” iz Ljubljane uključena u izdanje iz 1996. “Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa: A Memorial Tribute”. Ovdje je uvrštena izvedba te pjesme iz Zagreba.

Goran Čelig