You are currently viewing Goribor ekskluzivno na Tidalu
Goribor (snimka: Dancing Bear promo)

Goribor ekskluzivno na Tidalu

Naš cijenjeni glazbeni kritičar Dubravko Jagatić nedavno je napisao da se otprilike jednom u desetljeću pojavi neka nova rock-grupa koja glazbenim izrazom, poetikom i stilom izvrši takav udar na ukus i emocije da je publika gotovo unisono i bez zadrške oduševljeno prihvati. Taj bend upravo je Goribor, izvanserijski sastav koji je ovog lipnja u suradnji s matičnom diskografskom kućom Dancing Bear obilježio desetu godišnjicu objave posljednjeg albuma ”Evo je banja”, minimalističkog glazbenog remek-djela koje je uzburkalo provjerene forme i revitaliziralo samu esenciju rocka ovih prostora.

Taj jubilej dostojno je proslavljen reizdanjima debitantskog albuma ”Goribor” (Dancing Bear, 2007.) i obljetničkog albuma ”Evo je banja” (Dancing Bear, 2012.), prvi put na dvostrukom vinilu. Da se zaista radi o izvanserijskim izdanjima čija vrijednost ne blijedi, govori i činjenica da je reizdanje albuma ”Evo je banja” postalo broj jedan top-liste prodaje domaćih albuma. Ploča je dospjela na vrh u drugom tjednu od izlaska na tržište i na vrh se popela s prošlotjednog šestog mjesta, a treći tjedan zaredom na trećemu mjestu nalazi se Goriborov album ”Goribor”.

Čitav slavljenički paket zaokružen je digitalnim live-audioalbumom Goribora jednostavno nazvanim ”Live”. Riječ je o neprocjenjivom dokumentarnom audiozapisu posljednjih nastupa tog benda koji je ostavio neizbrisiv trag na regionalnoj glazbenoj sceni, a predstavljen je prvi put 27. svibnja 2022. godine.

Tijekom ovog mjeseca, od 1. do 31. srpnja, obožavatelji Goribora imat će jedinstvenu priliku ekskluzivno na Tidalu pogledati i koncertnu videosnimku nezaboravnih nastupa koji su održani 19. i 20. rujna 2013. u Vintage Industrial Baru, gdje je Goribor po dva sata oduševljavao publiku potmulim apokaliptičnim transom. Taj neponovljivi dokumentarni zapis nastao je od snimljenog i montiranog videomaterijala redateljice i producentice Jasne Zastavniković i montažera Siniše Berstovšeka. On donosi dašak te čarolije i magičnih niti kojima smo bili obavijeni na koncertima Goribora te još jednom potvrđuje iskustvo Goribora uživo, koje je ušlo u legendu i na najbolji način dočarava ovaj jedinstveni glazbeni fenomen.

Kao najavu ekskluzivnog videostreama Goribora na Tidalu, Dancing Bear predstavio je i novi live-videospot za pjesmu ”Burle”, originalno treći objavljeni službeni singl sa slavljeničkog izdanja ”Evo je banja” iz 2012. godine.

Goran Čelig