You are currently viewing Godišnjica premijere filma Ruska obećanja Davida Cronenberga

Godišnjica premijere filma Ruska obećanja Davida Cronenberga

Na današnji dan, 8. rujna 2007. godine na filmskom festivalu u Torontu premijerno je prikazan čuveni film “Ruska obećanja” (Eastern Promises) kultnoga kanadskog redatelja Davida Cronenberga (Muha, Skeneri, Povijest nasilja), odličan kriminalistički film koji se može opisati kao kombinacija trilera i gangsterskog filma, čvrste pozadine u socijalnoj problematici.

Izvrsno režiran, sjajnoga ritma i dobro ocrtanoga miljea zločinaca, film je intrigantno ostvarenje koje zorno svjedoči o problemima koje povlače ilegalni useljenici iz istočne Europe.

Nakon što trudna adolescentica Tatiana (Sarah-Jeanne Labrosse) umre u rodilištu, a liječnici spase njezino dijete, bolničarka Anna (Naomi Watts), ruskog podrijetla, pronađe među njezinim stvarima dnevnik koji je svakodnevno vodila. Anna odluči pronaći njezinu obitelj i dati im dijete, a dnevnik odnese kući moleći ujaka da joj ga prevede. Budući da on to odbija, ona zatraži pomoć u ruskom restoranu koji je ova spomenula u tekstu. Pronašavši vlasnika, koji se nakon što je čuo o čemu se radi počne čudno ponašati, ona shvati da je u cijeli događaj oko Tatiane umiješana i prostitucija i kriminalci. Anna će im se, naravno, naći na putu, a događaji koji će uslijediti dovest će njezinu rodbinu u neugodne situacije…

U glavnim ulogama sjajni su Naomi Watts, Viggo Mortensen, Vincent Cassel i Armin Mueller-Stahl. Uz brojne nagrade i nominacije na raznim festivalima, film je osvojio nagradu publike na festivalu u Torontu.

Goran Čelig