You are currently viewing Godišnjica premijere filma Amerikanac Antona Corbijna

Godišnjica premijere filma Amerikanac Antona Corbijna

Na današnji dan, 1. rujna 2010. godine u sjevernoameričkim kinima (i Kazahstanu) premijeru je imao film “Amerikanac” (The American) danskoga fotografa i redatelja Antona Corbijna, u kojem je glavnu ulogu odlično odigrao slavni George Clooney. “Amerikanac” je adaptacija romana “A Very Private Gentleman” koji je napisao Martin Booth.

Amerikanac Jack (George Clooney) odmara se u Švedskoj u društvu predivne žene. Prilikom šetnje idiličnim zimskim krajolikom u Jacka počne pucati nepoznati muškarac. Jack ga odmah ustrijeli, a zatim nevoljko likvidira i svoju djevojku te muškarčeva pomoćnika. Nakon toga, u Italiji, Jack se sastane s poslodavcem Pavelom (Johan Leysen), koji mu daje ključeve automobila i šalje ga da se sakrije u maleni i predivni grad Castelvecchio savjetujući mu da ondje ne sklapa nikakva prijateljstva. No Jack se zbliži s mjesnim svećenikom Benedettom (Paolo Bonacelli), a počne posjećivati i prostitutku Claru (Violante Placido). Pavel ga zove i daje mu novi posao u koji je uključena atraktivna plaćenica Mathilde (Thekla Reuten)…

“Amerikanac” je izvrstan i za današnje prilike pomalo neobičan triler u kojem atmosfera odnosi pobjedu nad dijalozima. Aduti su filma sjajni George Clooney (Oceanovih 11, Michael Clayton, Oluja svih oluja) u jednoj od svojih najboljih uloga, stilizirana i nadahnuta režija Antona Corbijna, potpisnika briljantnog biografskog filma o Ianu Curtisu “Kontrola”, te predivne lokacije na kojima je film snimljen, koje uz ekrane privlače i one kojima priča nužno ne mora biti simpatična.

“Amerikanac” se može pohvaliti vrlo dobrim kritikama, a oni koji su mu bili najviše skloni uspoređivali su Corbijnov film s remek-djelom J. P. Melvillea “Samuraj”. Osim Melvilleu, Corbijn puno toga estetski duguje i žanru vesterna, što je i sam “priznao” u filmu uključivši u nj jedan prizor iz glasovitog epa Sergia Leonea “Bilo jednom na Divljem zapadu”.

Goran Čelig