You are currently viewing Godišnjica premijere filma Oficir i džentlmen redatelja Taylora Hackforda

Godišnjica premijere filma Oficir i džentlmen redatelja Taylora Hackforda

Na današnji dan, 28. srpnja 1982. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi počeo se prikazivati čuveni “Oficir i džentlmen” (An Officer and a Gentleman), jedan od najslavnijih filmova snimljenih u prvoj polovici osamdesetih, i danas rado gledan naslov koji je proslavio svoga glavnoga glumca Richarda Gerea.

“Oficir i džentlmen” redatelja Taylora Hackforda drama je koja prati razvoj osebujnog dječaka koji postaje pravi muškarac. Hackford vješto spaja konce različitih tema filma – narušenog odnosa oca i sina, nemilosrdnoga vojnog drila, razvoja ljubavne veze… – kako bi naposljetku dobio film koji s pravom zauzima izdvojeno mjesto u američkoj kinematografiji.

Zack Mayo (Richard Gere) mladić je koji se upravo upisao u školu američkog mornaričkog zrakoplovstva, ponajprije kako bi se dokazao ocu alkoholičaru, bivšem vojniku, koji je svoga sina uvijek smatrao nesposobnim. Iako nadaren i vješt, Mayo zbog svoje nagle naravi i nepoštovanja autoriteta često upada u probleme i sukobe s nadređenima. Narednik Emil Foley (Louis Gossett Jr.) njegov je obučavatelj koji ima težak zadatak obuzdavanja divljega karaktera, ali i procjene Zackove stvarne ambicije. Situacija se počinje polako mijenjati kada Zack upozna Paulu Pokrifki (Debra Winger), djevojku koja, osim svoje obitelji, nema ništa te shvaća da napokon mora odlučiti što točno želi od svoga života.

Richard Gere tom je ulogom postao jedan od glumaca za kojim uzdišu žene diljem svijeta, ali ne smijemo zanemariti ni Louisa Gossetta u sjajnom nastupu mudrog i strpljivog narednika te Debru Winger kao djevojku koja će ukrotiti divljega mladića.

Goran Čelig