You are currently viewing Godišnjica premijere filma Izgubljeni u prijevodu Sofije Coppole

Godišnjica premijere filma Izgubljeni u prijevodu Sofije Coppole

Na današnji dan, 29. kolovoza 2003. godine na američkom filmskom festivalu Telluride u Coloradu premijerno je prikazan film “Izgubljeni u prijevodu” (Lost in Translation) scenaristice i redateljice Sofije Coppole.

Dok tjedan dana boravi u Tokiju, gdje snima reklamu za popularni viski Suntory, nekad slavni američki glumac Bob Harris pamti i bolje dane. Nekadašnja filmska zvijezda čija slava blijedi ne zna japanski jezik, a ne samo zbog toga muče ga osjećaji usamljenosti i izoliranosti. U hotelu u kojem je odsjeo istovremeno boravi i mlada Amerikanka Charlotte, djevojka koju također muče osjećaji izoliranosti i usamljenosti. Ona je u Tokio stigla sa suprugom Johnom, fotografom koji čitave dane provodi na snimanjima, te je prisiljena ubijati vrijeme između njegovih odlazaka i povrataka u sobu u kojoj su smješteni. Kad se slučajno sretnu u hotelskom baru, kao dvoje Amerikanaca u nepoznatoj zemlji Bob i Charlotte počet će se družiti i razgledavati grad, iz čega će se postupno razviti najprije prijateljstvo, a ubrzo i nešto više od toga. No oboje su već u braku, što će Bobu teško pasti jer je sve više svjestan osjećaja prema Charlotte, koje joj ne želi priznati. Dok njega muči i kriza srednjih godina, ni sjetna i depresivna Charlotte neće ostati ravnodušna prema njemu.

Drugi dugometražni i još uvijek najuspjeliji redateljski projekt Sofije Coppole (Samoubojstva nevinih, Marija Antoaneta, Negdje, Bling Ring) sjajna je egzistencijalna romantična drama godine 2004. ovjenčana pozlaćenim Akademijinim kipićem za najbolji izvorni scenarij (od četiri nominacije za Oscara, uključujući one za najbolji film, redateljicu i glavnu mušku ulogu). Izvrsni Bill Murray (Istjerivači duhova, Mala trgovina užasa, Brza promjena, Beskrajni dan, Dobrodošli u Zemlju zombija) iste će godine osvojiti Zlatni globus. Film je također osvojio Zlatni globus za scenarij te kao najuspjelija komedija ili mjuzikl, a Bill Murray i Scarlett Johansson kao najbolja glavna glumica osvojili su i nagradu BAFTA, koja je filmu pripala i za montažu. Sve su te nagrade posve zaslužene jer je kompletno autorsko ostvarenje Sofije Coppole, kćeri glasovitog Francisa Forda Coppole, odlično režiran film originalne priče, dojmljiva, ali nenametljiva stila i izuzetno sugestivna ozračja, koji suptilnim profiliranjem slojevitih likova i njihova na iskrenim i uvjerljivim emocijama temeljena međuodnosa imponira podjednako kao i vještim vođenjem priče bez dramskog zapleta te fokusirane na kondenzaciju emocija između Boba i Charlotte.

U jednoj od najuspjelijih filmskih priča s temom platonske ljubavi i prijateljstva treći najvažniji protagonist jest Tokio, megalopolis koji odnos dvoje protagonista usmjerava i definira na specifičan način, minuciozna režija Sofije Coppole mnogo pozornosti posvećuje detaljima i kreiranju ozračja međuljudskog razumijevanja i potrebe za uzajamnim društvom, a Bill Murray je podjednako raspoloženu i uvjerljivu partnericu dobio u možda nikad boljoj Scarlett Johansson (Djevojka s bisernom naušnicom, Završni udarac, Vicky Cristina Barcelona, Lucy).

Goran Čelig