You are currently viewing Godišnjica premijere filma Butch Cassidy i Sundance Kid redatelja Georgea Roya Hilla

Godišnjica premijere filma Butch Cassidy i Sundance Kid redatelja Georgea Roya Hilla

Na današnji je dan, 23. rujna 1969. godine u New Heavenu u Conecticutu održana premijera jednog od najšarmantnijih američkih filmova svih vremena, “Butch Cassidy i Sundance Kid” (Butch Cassidy and the Sundance Kid) redatelja Georgea Roya Hilla (Žalac).

Markantni Butch Cassidy i njegov najbolji prijatelj i ortak Sundance Kid izuzetno su vješti pljačkaši banaka, šefovi bande zvane Rupa u zidu koji 90-ih godina 19. stoljeća spretno i uz puno sreće stalno uspijevaju izmaknuti zakonu. Dok šerifi gradića u kojima simpatični razbojnici opljačkaju banke za njima neuspjelo organiziraju potjere, Butch i Sundance ponekad i pred njihovim očima uživaju u društvu prostitutki i Sundanceove romantične djevojke, učiteljice Ette Place. No kad jednog dana za njima krene potjera predvođena slavnim indijanskim tragačem Joeom Leforsom iz Oklahome, dvojica nerazdvojnih prijatelja odluče pobjeći u Meksiko. Vjerujući da će uspjeti nadmudriti progonitelje, Butch i Sundance iz prve se opasnije situacije izvuku vratolomnim skokom u rijeku te se naposljetku dokopaju Meksika. Isprva odlučivši pokušati živjeti pošteno i naći nekakav posao, momci ubrzo shvate da to ipak neće biti moguće. A kad im se uskoro pridruži i Etta, oni ponovo nastave po starom maštajući o tome da se jednog dana skrase u Boliviji. No kad njihovim tragom u Meksiko stigne i Lefors, Butch i Sundance čvrsto odluče prekinuti s kriminalom te se zaposle kao čuvari u rudniku Amerikanca Percyja Garrisa.

Slobodno temeljen na povijesnim činjenicama i detaljima iz života glasovitih pljačkaša banaka Butcha Cassidyja i Sundancea Kida koje je u scenarij pretočio dvostruki oskarovac William Goldman (Misery, Neograničena moć), pustolovni biografski vestern oskarovca Georgea Roya Hilla jedan je od najpoznatijih vesterna svih vremena, godine 1970. zasluženo ovjenčan Oscarima u kategorijama najboljeg izvornog scenarija, najuspjelije originalne pjesme, najbolje glazbe i najbolje fotografije, te nagrađen Zlatnim globusom i s devet prestižnih nagrada BAFTA. Nakon kultnog filma “Žalac” iz 1973. godine drugi zajednički projekt glasovitog oskarovca Paula Newmana (Mačka na vrućem limenom krovu, Hladnokrvni kažnjenik), njegova podjednako slavnog kolege Roberta Redforda (Jeremiah Johnson, Svi predsjednikovi ljudi) i redatelja Georgea Roya Hilla netipičan je, elegantno režiran i nostalgičan vestern koji se od žanrovski srodnih uradaka izdvaja romantičnim postuliranjem protagonista i izuzetno uspjelim ležernim i frivolnim ozračjem. Dodatni su aduti djela duhoviti i životni dijalozi, izvrsna glazba dvostrukog oskarovca Burta Bacharacha (Fantastična braća Baker, Dobri momci), osobito antologijska pjesma “Raindrops Keep Fallin’ on My Head”, i dojmljiva fotografija hvaljenoga Conrada L. Halla (Maratonac, Vrtlog života), čak trostrukog dobitnika Oscara.

Zanimljivo zvuči podatak da su prije konačnog izbora Roberta Redforda za ulogu Sundancea Kida konkurirali slavni Steve McQueen, koji je odustao zbog nedovoljno visokog honorara, Marlon Brando i Warren Beatty, a naposljetku na inzistiranje redatelja Hilla bio je odabran upravo Redford. U vrijeme premijere neki američki kritičari filmu su prigovarali zbog pretvaranja protagonista u svojevrsne rock-zvijezde starog Divljeg zapada, kao i zbog toga što autor nostalgično-romantičnim pristupom i izbjegavanjem bilo kakve oporosti neprekidno bježi od činjenice da snima vestern.

Goran Čelig