You are currently viewing Godišnjica čehoslovačke premijere filma Selo moje malo Jiříja Menzela

Godišnjica čehoslovačke premijere filma Selo moje malo Jiříja Menzela

Na današnji dan, 1. kolovoza 1985. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj počeo je s prikazivanjem u kinima jedan od najomiljenijih filmova svih vremena, “Selo moje malo” (Vesnicko má stredisková). Na filmskom festivalu u Torontu bit će prikazan na programu 5. rujna 1986. godine, a u ostatak tada “zainteresiranog” svijeta dolazi tek 1987. godine.

Gotovo dvadeset godina nakon Oscara za film “Strogo kontrolirani vlakovi” češki je redatelj Jiří Menzel godine 1986. ponovno nominiran za Oscara za najbolji film s neengleskoga jezičnog područja, komedijom “Selo moje malo”. Nominacija se nije pretvorila u nagradu, ali film je ipak stekao status jednog od najpoznatijih čeških filmova svih vremena, a bio je i komercijalno najuspješniji izvozni filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke.

U malom češkom selu Křečovice svi su na neki način povezani s poljoprivrednom zadrugom. Vozač zadružnog kamiona Karel Pávek (Marián Labuda) očinski se brine za svog suvozača, mentalno zaostalog Otika Rákosnika (János Bán). Na svojim vožnjama često susreću mjesnog liječnika Skružnýja (Rudolf Hrušinský) i pomažu mu u njegovim nevoljama s automobilom. Nakon jedne nezgode s kamionom koju je skrivio Otik Pávek izgubi strpljenje i traži da mu dodijele drugog suvozača. Otprilike u isto vrijeme u zadrugu stiže pismo od praškog poduzeća u kojem Otiku nude posao i stan u Pragu…

Publika u Češkoj i danas ga stavlja na prvo mjesto ljestvice najboljih čeških filmova. Scenarist je te tople i zabavne priče o svakodnevici tipičnoga češkog sela iz razdoblja socijalizma Zdeněk Svěrák, poznat i kao scenarist Oscarom nagrađenog filma “Kolja”. Mađarski glumac János Bán ulogom bezazlenog Otika osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Parizu godine 1987. Uz Jánosa Bána i Mariána Labudu, simpatije gledatelja osvojio je Rudolf Hrušinský kao liječnik koji uživa u recitiranju poezije i promatranju prirode.

Goran Čelig