You are currently viewing Zekoslav Mrkva slavi 82. rođendan
Bugs Bunny

Zekoslav Mrkva slavi 82. rođendan

Dana 27. srpnja 1940. godine animiranim filmom Divlji zec (A Wild Hare) službeno je debitirao jedan od najpoznatijih likova svjetskoga crtanog filma – Bugs Bunny, u nas poznat kao Zekoslav Mrkva i Duško Dugouško. Za njegov je današnji izgled najzaslužniji animator Bob Givens, ali djelo je nekoliko crtača, scenarista i redatelja koji su ga stalno usavršavali, od Bena Hardawaya, Cala Daltona i Charlesa Thorsona do Texa Averyja, Chucka Jonesa i Roberta McKimsona.

Antropomorfizirani sivo-bijeli zec poznat po lakomislenoj, bezbrižnoj osobnosti, predstavljanju kao prevaranta i frazi “Eh… What’s up, doc?” (Što te muči, njofra?) pojavio se u više od 160 kratkih crtanih filmova proizvedenih između 1940. i 1964. godine postavši ne samo američka kulturna ikona i službena maskota Warner Bros. Entertainmenta nego i jedan od najprepoznatljivijih likova na planetu. Osim u crtićima, vidjeli smo ga u dugometražnim filmovima, TV serijama, stripovima, videoigrama, reklamama, na dodjelama nagrada i u zabavnim parkovima. Pojavio se u više filmova od bilo kojeg drugog crtanog lika, deveta je najčešće portretirana filmska ličnost na svijetu i ima zvijezdu na Hollywood Walk of Fame.

Za vojne potrebe iskoristili su ga i američki marinci – na kraju animiranog filma Super-Rabbit (1943.) Bugs se pojavljuje u plavoj uniformi marinaca, što je zbog njegove popularnosti uvelike pomoglo u novačenju trupa u Drugom svjetskom ratu, pa ga je Marinski korpus Sjedinjenih Američkih Država iz zahvalnosti proglasio počasnim stožernim narednikom (Master Sergeant). Taj čin nosi i danas.

Tihomir Mršić