You are currently viewing See Emily Play

See Emily Play

“See Emily Play” pjesma je engleskog rock-benda Pink Floyd objavljena kao njihov drugi singl 16. lipnja 1967. godine za Columbiju (EMI). Tu pjesmu napisao je pjevač Syd Barrett, a izvorno je nazvana “Games for May”, nakon besplatnog koncerta 12. svibnja 1967. u Queen Elizabeth Hallu na londonskom South Banku, na kojem su nastupili Pink Floyd. Bio je to prvi nastup u kojem je grupa postavila kvadrofonski razglasni sustav, koji će biti redovita karakteristika budućih svirki. Točni detalji snimanja nisu jasni zbog nedostatka papirologije u EMI-jevoj arhivi. Inženjer Jeff Jarrett prisjeća se da je snimljen u puno dužem obliku, koji je potom montiran za singl.

Više od dvadeset godina nakon objavljivanja pjesme klavijaturist Floyda Richard Wright i gitarist David Gilmour (od kojih potonji nije ni bio u bendu kada je pjesma snimljena) smatrali su tu pjesmom jednom od svoje dvije ili tri najdraže pjesme benda. U američkom izdanju The Piper at the Gates of Dawn poslužila je kao prva pjesma zamijenivši Astronomy Domine.

Grupa se tri puta pojavila u emisiji Top of the Pops, gdje je Barrett počeo pokazivati ​​znakove problematičnog ponašanja, što ga je u konačnici dovelo do napuštanja grupe početkom 1968. godine. Iako je Pink Floyd rijetko izvodio pjesmu uživo, nju je obradio niz različitih umjetnika i smatra se klasičnim psihodeličnim pop-singlom.

Mario Šenica