You are currently viewing Scott Henderson i tajne pentatonske ljestvice

Scott Henderson i tajne pentatonske ljestvice

Scott Henderson neke je vrhunce karijere, kada je bio proglašen najboljim jazz-gitaristom u časopisima Guitar World 1991. i Guitar Player 1992. godine, doživio dok smo mi ovdje pucali iz pušaka, stoga i ne čudi što je ponekom gitaristu ili glazbenom sladokuscu s ovih prostora promaknuo taj fenomenalni glazbenik, kojeg ćemo predstaviti njegovim već pomalo slavnim instrukcijskim videom za gitariste u kojem nas uči kako kliznuti iz blues-rocka u jazz, lako i bezbolno, sve začinjeno izvrsnim i neobičnim ritmiziranjem. Video su mnogi proglasili jednom od najboljih i najkraćih gitarskih instrukcija, provjerite zašto.

Scott se rodio 1954. godine i voli za sebe reći da je blues-rock glazbenik iako je poslije nagrađivan samim jazz-titulama. Muvao se po Floridi svirajući blues, rock i funk. Albert King, Buddy Guy, Jimmy Page, Jeff Beck, Jimi Hendrix i Ritchie Blackmore samo su neka imena kojima se Scott voli okititi kao svojim uzorima i glazbenim junacima, što je uza svu tu ljubav rezultiralo stvaranjem vlastita stila sviranja i glazbe koja ga je lansirala među probrane legende. Napomenimo, godine 2013. gostovao je i u Hrvatskoj.

Nakon diplome na sveučilištu Florida Atlantic odselio se u Los Angeles i zasvirao ni manje ni više nego s Chick Corea’s Elektric Bandom, Jean-Lucom Pontyjem, basistom Jeffom Berlinom i skupinom Players. Nas je najviše oduševila suradnja s Joeom Zawinulom, koja je trajala više od četiri godine.

Na prvi samostalni album odvažio se 1984. godine, kada osniva bend Tribal Tech, a nakon još nekoliko hvaljenih albuma prometnuo se u jednog iz društva najboljih. Snimio je i samostalni album Dog Party, i to 1994., za koji ga je Guitar Player počastio nagradom za najbolji blues-album, što je signaliziralo da se vratio korijenima, bluesu i rocku, očito vrlo uspješno.

Suradnja s legendarnom Thelmom Houston ostvarila se na albumu Tore Down House, koji je objavljen u travnju 1997. i nagrađen s četiri zvjezdice u časopisima Jazz Times, Guitar Player, Guitar, Guitar Shop i L.A. Jazz Scene. Vidi se iz aviona da ga itekako treba poslušati.

Ipak, najznačajnije mu je djelo trostruki album Well to the Bone – preporučujemo ga, dakako, a snimio je i dva albuma s bendom Vital Tech Tones na kojima je surađivao s i danas vrlo popularnim glazbenicima, basistom Victorom Wootenom i bubnjarom Steveom Smithom.

Kad su instrukcije i svirački savjeti u pitanju, i tu je bio plodan, ima dvije videolekcije, Jazz Fusion Improvisation i Melodic Phrasing, te zbirku pjesama Scott Henderson Guitar Books koja se i danas može nabaviti putem nakladnika Hal Leonard Publishing, pa tko voli, nek izvoli. Iako, među nama, dosta je toga na netu pa ne morate trošiti pare – do kojih je ionako teško doći.

Može se izdvojiti i njegova zadnja knjiga Jazz Guitar Chord System, koja na revolucionaran način uči o pluralitetu jazz-harmonije. No vratimo se na prvobitnu ideju, a to je njegov kratki i vrlo cijenjeni instrukcijski video koji smo spomenuli. Svima koji će se pozabaviti skidanjem želimo mnogo uspjeha.

Zoran Drlić