You are currently viewing Jacob Collier

Jacob Collier

Nastankom Youtubea, svjedoci smo pojave izuzetno velikog broja kvalitetnih i kreativnih glazbenika, bilo da govorimo o raznim multiinstrumentalistima, beatboxerima, pjevačima i producentima bilo o glazbenim smjerovima koji su proizašli iz cijele te bujice kreativaca.

Dodamo li tomu i kvalitetno izrađen videomaterijal, koji je krucijalni segment probitka benda ili glazbenika preko Youtube-usluga, možemo reći da je cijela stvar poprimila gotovo epidemijske razmjere. Ovisno o tome kakvu glazbu volimo, većinom pokušavamo poslušati nešto novo, autentično i ono što paše našem profinjenom uhu, no ponekad nam je dovoljno pustiti i stare svevremenske hitove i s društvom razbiti poneku gajbu piva.

Ako ipak poželimo pronaći malo bolje od boljih, po kriterijima iznimne vještine muziciranja i slobodi lutanja glazbenim pustopoljinama te mogućeg utjecaja na razvoj glazbe, izbor se znatno sužava, ako bismo to uopće mogli nazvati sužavanjem, jer i tu je gužva. Mnogo je pravih ajatolaha glazbe, a mi ćemo se osvrnuti na sjajnog mladog pjevača, kompozitora, beatboxera, multiinstrumentalista, producenta i još štošta drugo – Jacoba Colliera.

Muziciranje koje taj momak izvodi ne može se proizvesti samo odlazeći redovito u glazbenu školu nego se doslovno može reći da se radi o iznimno kreativnom i sofisticiranom mladom glazbeniku o kojem će se još puno u budućnosti čuti.

Rođen je tek 1994., a iskustvo je stjecao glumeći i pjevajući po Europi. Obitelj puna glazbenika i producenata ipak je, čini se, imala presudan utjecaj na njegov razvoj. Za audioknjigu Mozartova Čarobna frula posudio je glas, a nedugo zatim cijeli projekt izveo je zajedno s Engleskim nacionalnim orkestrom u London Coliseumu. Već se tada vidjelo da će svi htjeti svirati s njim. Poznata je i sjajna suradnja s fenomenalnim ansamblom Snarky Puppy, a u optjecaju je bio i Njemački nacionalni jazz-orkestar. Stoga nije teško povjerovati mu kad kaže da se među prvima upisao na Royal Academy Music, odsjek jazz-pijanino.

Ono što plijeni pažnju kod toga glazbenika jest iznimna sloboda izričaja, lucidnost, kreativnost, promišljanje o glazbi, a nadasve sofisticiranost u korištenju multitracking recordinga, looping-pedala, vokodera te kreiranju digitalnog one man banda, sve začinjeno pjevanjem a cappella, ali na novi, inovativniji način. Kad tomu dodamo i sjajan video koji prati slikom i ritmom njegove glazbene avanture, ostanemo paf i ne možemo vjerovati.

Svi vi koji ste pročitali ovaj članak do prethodne rečenice možda biste i rekli: “Previše ga ti, buraz, nahvali”, no u komentarima na njegovu sajtu oduševljenje ne kriju ni Pat Metheny ni Herbie Hancock, a Quincey Jones čak mu je pjevao na jednoj pjesmi, doduše preko Skypea. Kliknite na link, bit će vam jasno da je svako pretjerivanje u pohvalama – sasvim na mjestu.

Prateći tog dečka u njegovim glazbenim vizijama i diveći se njegovim bravurama, moramo se zapitati je li među nama novi Frank Zappa. Izgleda da jest. I neka, dobro nam došao! Ostalo je na vremenu, ono mora odraditi glavni dio. No jedno je sigurno: ime Jacoba Colliera spominjat će se s posebnim respektom. Za dodatno uvjeravanje u fantastičnost tog momka jednostavno pratite linkove. Zabava je zagarantirana.

Zoran Drlić