You are currently viewing Godišnjica smrti redatelja Michaela Cimina

Godišnjica smrti redatelja Michaela Cimina

Na današnji dan, 2. srpnja 2016. godine preminuo je Michael Cimino, američki filmaš koji je postao slavan kao redatelj “Lovca na jelene” (The Deer Hunter, 1978.), koji je osvojio pet Oscara, uključujući onaj za najbolji film i najboljeg redatelja. Ta epska ratna drama govori o trojici prijatelja čiji su se životi zauvijek promijenili nakon Vijetnamskog rata. Glume ih Robert De Niro, Christopher Walken i John Savage, a John Cazale (u posljednjem filmskom pojavljivanju, umro je od raka prije premijere), Meryl Streep i George Dzundza igraju sporedne uloge. Priča se odvija u Clairtonu u Pennsylvaniji, radničkome gradu na rijeci Monongahela južno od Pittsburgha, te u Vijetnamu. Film je djelomično zasnovan na scenariju pod nazivom The Man Who Came to Play Louisa A. Garfinklea i Quinna K. Redekera, o Las Vegasu i ruskome ruletu. Producent Michael Deeley, koji je kupio prava na scenarij, angažirao je scenarista i redatelja Michaela Cimina da s Dericom Washburnom preradi napisano, a oni su uzeli poznatu scenu s igranjem ruskoga ruleta i smjestili je u Vijetnamski rat.

Film je premašio budžet i raspored snimanja te je naposljetku stajao 15 milijuna dolara, ali zaradio je hvalospjeve kritike i publike, uz posebne pohvale Ciminovoj režiji, glumi De Nira, Walkena, Cazalea i Streep, scenariju, realističnim temama i tonovima te fotografiji. Također je bio uspješan na blagajnama zaradivši 49 milijuna dolara. Na 51. dodjeli Oscara bio je nominiran za devet Oscara, a osvojio ih je, rekosmo, pet: za najbolji film, najboljeg redatelja (Cimino), najboljeg sporednog glumca (Walken), najbolji zvuk i najbolju filmsku montažu. Film je donio i prvu nominaciju Meryl Streep za Oscara (za najbolju sporednu glumicu). Uvršten je na brojne popise najboljih filmova svih vremena, a američka Kongresna knjižnica odabrala ga je 1996. godine za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Država kao “kulturno, povijesno ili estetski značajno djelo”.

Idući Ciminov film, vestern “Vrata raja” (Heaven’s Gate) iz 1980. godine, u kojem glumačku ekipu predvode Kris Kristofferson, Christopher Walken, John Hurt, Sam Waterston, Brad Dourif, Isabelle Huppert, Jeff Bridges i Joseph Cotten, imao je velik učinak na američku filmsku industriju, ali negativan iz umjetničke perspektive. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća skupina relativno mladih redatelja koje su predvodili Francis Ford Coppola, Peter Bogdanovich i William Friedkin dobivala je velike budžete za svoje filmove, uz vrlo malu kontrolu studija. To razdoblje naziva se Novim Hollywoodom, a smatra se da je započelo sredinom šezdesetih filmovima “Diplomac” i “Bonnie i Clyde”. Trajalo je upravo do “Vrata raja”. Trošak Ciminova filma od 44 milijuna dolara (oko 118 milijuna dolara danas) i katastrofalna izvedba na blagajnama (samo 3,5 milijuna dolara zarade bruto u Sjedinjenim Državama) izazvali su lavinu prigovora. Redateljske slobode ukinute su, a kontrolu nad produkcijom i troškovima posve su preuzeli studiji, koji su pomaknuli fokus s redateljskih filmova na ono što publika masovno voli. Drugim riječima, prebacili su se na manje zahtjevne filmove utjelovljene u “Raljama” i “Ratovima zvijezda”, koji su snimljeni prije “Vrata raja”, a pokazali su se financijski uspješnima. I vestern kao žanr zaboravljen je sve do Kevina Costnera i Clinta Eastwooda (Ples s vukovima, Nepomirljivi), kada opet osvaja najprestižnije filmske nagrade, uz veliku naklonost kritike i publike.

Tihomir Mršić