You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Forrest Gump Roberta Zemeckisa

Godišnjica pretpremijere filma Forrest Gump Roberta Zemeckisa

Na današnji je dan, 23. lipnja 1994. godine u Los Angelesu održana pretpremijera legendarnog filma “Forrest Gump” Roberta Zemeckisa. Zanimljivost je da je istog dana film pušten i u redovnu distribuciju u Meksiku, a s redovnom sjevernameričkom distribucijom čekalo se sve do 6. srpnja te godine.

“Forrest Gump” američka je tragikomedija snimljena po istoimenom satiričnom romanu Winstona Grooma iz 1985. godine. Forrest Gump, mladić iznimno niske inteligencije, mehanički slijedeći majčine savjete slučajno i bez razumijevanja svjedoči važnim događajima američke povijesti od kraja 1950-ih do početka 1980-ih. Postaje odlikovani veteran Vijetnamskoga rata i prvak u stolnom tenisu, optrčava SAD i prijavljuje provalu u Watergateu. Cijelo vrijeme voli i idealizira Jenny, u koju se zaljubio još kao dječak.

Detaljna rekonstrukcija razdoblja u središtu koje je dojmljiva iako maniristička Hanksova interpretacija odlikuje se inventivnim miješanjem fikcije i činjenica ostvarenim specijalnim efektima koji su junaka uvjerljivo smještali u društvo autentičnih povijesnih osoba (amerčkih predsjednika Kennedyja, Nixona i Johnsona, zatim Elvisa Presleyja, Johna Lennona…).

Iako je Zemeckis iznova pokazao tehnološko umijeće, film nizom stereotipova slavi konformizam i neznanje, npr. u kontrastiranju Gumpova ostvarenja “američkog sna” s Jennynom uključenošću u kontrakulturu (naivno rodoljublje spram proturatnih aktivnosti), a za razliku od filmova “Dobro došli, gospodine Chance” (Hal Ashby, 1979.) i “Zelig”, u kojima su slični postupci poslužili za satiričnu društvenu kritiku. Komercijalno iznimno uspješan, od 13 nominacija osvojio je Oscare za najbolji film, režiju, scenarij prema predlošku, glavnu mušku ulogu, montažu (Arthur Schmidt) i vizualne efekte (Ken Ralston, George Murphy, Stephen Rosenbaum, Allen Hall).

Goran Čelig