You are currently viewing Godišnjica premijere filma Taj mračni predmet želja Luisa Buñuela

Godišnjica premijere filma Taj mračni predmet želja Luisa Buñuela

Na današnji je dan, 17. kolovoza 1977. godine u Francuskoj premijerno prikazan film “Taj mračni predmet želja” (Cet obscur objet du désir | That Obscure Object of Desire), posljednji film u režiji Luisa Buñuela, a osvojio je desetak nagrada na raznim festivalima te bio nominiran za dva Oscara (najbolja adaptacija scenarija, najbolji strani film).

Sredovječni bogati Francuz Mathieu Faber (Fernando Rey) zaljubi se u mladu plesačicu flamenca Conchitu (Carole Bouquet, Angela Molina), s kojom započne disfunkcionalnu i ponekad nasilnu romantičnu vezu. Film prati njegovu priču u retrospektivi. Elegantni gospodin Faber sprema se na put. Nalazi se u svom kupeu, u vlaku. Peronom ide lijepa mlada žena i traži ga. Kada ga nađe, on na nju izlije kantu vode. Vlak odlazi, a ona ostaje na peronu. Faber shvaća da njegovi suputnici u kupeu ne razumiju zašto je to učinio i započinje priču o svojoj velikoj ljubavi prema toj ženi…

Film je specifičan po tome što su ulogu Conchite odglumile dvije glumice, Carole Bouquet i Angela Molina, koje su se izmjenjivale čak i usred scena.

Goran Čelig