You are currently viewing Godišnjica premijere filma Svi kažu volim te Woodyja Allena

Godišnjica premijere filma Svi kažu volim te Woodyja Allena

Na današnji dan, 20. rujna 1996. godine u sklopu Thessaloniki International Film Festivala u Solunu premijerno je prikazan film “Svi kažu volim te” (Everyone Says I Love You) redatelja Woodyja Allena. Na redovitu će kinodistribuciju pričekati sve do siječnja 1997. godine.

U osamdesetima Woody Allen ima izrazito plodno razdoblje stvaranja. Tad su nastali neki od njegovih najboljih filmova (Zelig, Broadwayski Danny Rose, Purpurna ruža Kaira, Hannah i njezine sestre), no i u devedesetima, nakon kraće krize, Allen je ostvario niz iznimnih filmova (Meci iznad Broadwaya, Moćna Afrodita, Razarajući Harry)…

Dandridgeovi su imućna i liberalna newyorška obitelj kojoj su na čelu bračni par Bob i Steffi, a uz njihovu zajedničku djecu – Skylar, Scotta i Lauru, Steffi još ima kćer Djunu zvanu DJ iz veze s Joeom Berlinom. Joe i Steffi ostali su u dobrim odnosima, a svi znaju da je Joe u Steffi još uvijek zaljubljen. Njegove veze s drugim ženama redovito završavaju neuspjehom, no za boravka u Europi upozna mladu i lijepu Amerikanku Von. Istodobno, Skylar, koja bi se trebala uskoro vjenčati s pristalim mladićem Holdenom, na užas svojih roditelja zaljubi se u uvjetno oslobođenog kriminalca Charlesa Ferryja…

Među iznimnim filmovima posebno mjesto zauzima “Svi kažu volim te”, prvi i zasad jedini potpuno neočekivani mjuzikl u Allenovu opusu, rađen po uzoru na klasične hollywoodske mjuzikle između tridesetih i pedesetih godina. Naslov filma posuđen je od pjesme iz filma “Horse Feather” braće Marx, čijem se lideru Grouchu odaje posebna počast u jednoj sekvenciji, a spomenimo i da je lik mlade Amerikanke u Europi mali hommage velikom književniku Henryju Jamesu.

Uz samog Woodyja, u glumačkoj ekipi nalazi se niz velikih imena – Julia Roberts (Čelične magnolije, Zgodna žena, Neprijatelj u krevetu, Odbjegla nevjesta, Ja u ljubav vjerujem, Erin Brockovich), Edward Norton (Generacija X, Klub boraca, 25. sat, Kraljevstvo nebesko), Drew Barrymore (E. T., Opasne djevojke, Charliejevi anđeli 1 i 2, Ispovijedi opasnog uma), Goldie Hawn (Teksas ekspres, Hollywoodski frizer, Ptica na žici, Prevarena, Klub prvih supruga), Tim Roth (Vincent i Theo, Rosencrantz i Guildernstern su mrtvi, Pakleni šund, Rob Roy, Mala Odessa) i Natalie Portman (Leon, Zvjezdani ratovi, O za osvetu, Goyini duhovi), a tu je Lukas Haas, najpoznatiji po ulozi dječaka u smrtnoj opasnosti u filmu “Svjedok” Petera Weira.

“Svi kažu volim te” nominiran je za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma (mjuzikl/komedija) te za Europsku filmsku nagradu u međunarodnoj izvaneuropskoj konkurenciji.

Goran Čelig