You are currently viewing Godišnjica premijere filma Prozor u dvorište Alfreda Hitchcocka

Godišnjica premijere filma Prozor u dvorište Alfreda Hitchcocka

Iako je premijeru imao u Turskoj četiri dana prije toga, jedan od najvećih filmova svih vremena, čuveni “Prozor u dvorište” (Rear Window) Alfreda Hitchcocka, svoju njujoršku premijeru imao je na današnji dan, 4. kolovoza 1954. godine. U redovnu kinudistribuciju krenuo je dan poslije.

L. B. Jeff Jeffries (James Stewart) poznati je fotoreporter kojega je traženje ekskluzivnoga ugla snimanja na automobilističkim utrkama stajalo teškoga prijeloma noge. Stoga je prisiljen ograničiti svoj do jučer neomeđeni svijet na prostor koji obuhvaća pogled sa sobnoga prozora i vrijeme između posjeta njegove djevojke Lise (Grace Kelly) i patronažne sestre Stelle (Thelma Ritter). Ubrzo otkriva da i mikrokozmos običnoga gradskoga dvorišta može skrivati neizmjerna uzbuđenja i strašne tajne. Osobito ga uznemiruju čudna zbivanja u stanu u kojemu s bolesnom ženom živi trgovački putnik Lars Thorwald (Raymond Burr)…

U iznimnome opusu najvećega majstora filmske napetosti Alfreda Hitchcocka “Prozor u dvorište” zauzima posebno istaknuto mjesto. Uz stilsku i narativnu inovativnost, film je zanimljiv i po uspješnome sjedinjavanju različitih žanrova, od detektivskoga, kriminalističkoga pa do ljubavnoga.

Uz četiri nominacije za Oscara (kolor-fotografija Roberta Burksa, režija, scenarij Johna Michaela Hayesa i zvuk Loren L. Ryder), film je svojemu autoru donio nagradu za najbolji film Britanske filmske akademije, a Grace Kelly priznanja američkoga National Board of Reviewa i njujorškoga Film Critics Circlea. Godine 1997. film je uvršten u U. S. National Film Registry, a godinu dana potom i na popis 100 najvećih američkih filmova svih vremena. Ulogom Jeffa Jeffriesa oskarovac James Stewart dodao je svojemu impozantnom opusu nove vrijednosti, a još jednu izvrsnu epizodu ostvarila je Thelma Ritter (Ptičar iz Alcatraza, Neprilagođeni) kao bolničarka Stella.

Goran Čelig