You are currently viewing Godišnjica premijere filma Prokletnici rata Briana De Palme

Godišnjica premijere filma Prokletnici rata Briana De Palme

Na današnji dan, 18. kolovoza 1989. godine u američkim se kinima počeo prikazivati naslov “Prokletnici rata” (Casualties of War, katkad preveden i kao “Žrtve rata”), film Briana De Palme, jedan od najboljih i najpotresnijih uradaka iz bogata američkoga kataloga o Vijetnamskom ratu. Ratna drama “Prokletnici rata” zaista je film za čijeg se gledanja može osjetiti miris napalma, ali i strah i nesigurnost ljudi u sukob bačenih protiv svoje volje…

Rat je rat, kaos ljudskog ludila i gubljenja kontrole. No ubojstvo je uvijek ubojstvo, zločin je zločin, a upravo se na njima temelji ta brutalno realistična ratna drama snimljena po istinitom događaju. Satnik Eriksson (Michael J. Fox) novak je u Vijetnamskom ratu, naivan i dobroćudan dečko u četi veterana koje predvodi narednik Tony Meserve (Sean Penn). Kada ga Meserve spasi od sigurne smrti, Erikssonova je odanost zapečaćena, ali kaos rata odvest će narednika preko granica zakona nakon što snajperist ubije četnog radiooperatera. Zbog toga Meserve odluči oteti mladu Vijetnamku kao “zabavu” na dugotrajnoj misiji. Eriksson misli kako je riječ tek o lošoj procjeni ili nespretnom izražavanju sve dok se ne nađe usred otmice prelijepe Oahn (Thuy Thu Le).

Istiniti događaji o kojima su svjedočili američki vojnici koji su se vratili iz Vijetnama inspirirali su poznatog dramatičara Davida Rabea za scenarij pun najbrutalnijih epizoda sveopćega ratnog meteža, priču o mladom vojniku čija se teška moralna dilema predstavlja nezaboravnom celuloidnom uvjerljivošću. Na čelu sjajne glumačke ekipe slavni su Michael J. Fox te jedan od najboljih holivudskih glumaca svih vremena Sean Penn.

Goran Čelig