You are currently viewing Godišnjica premijere akcijske komedije Istinite laži Jamesa Camerona

Godišnjica premijere akcijske komedije Istinite laži Jamesa Camerona

Na današnji je dan, 12. srpnja 1994. godine u Westwoodu u Kaliforniji održana premijera legendarne akcijske komedije Jamesa Camerona “Istinite laži” (True Lies).

Odvažnom Harryju Taskeru (Arnold Schwarzenegger) uistinu nije lako voditi dvostruki život. Dok njegova supruga Helen (Jamie Lee Curtis) i kći Dana (Eliza Dushku) vjeruju da je on mlitavi prodavač kompjutora, Harry je vrhunski vladin agent sposoban za obavljanje i najtežih zadataka, u čemu mu pomaže odani Albert Gibson (Tom Arnold). Tijekom jednog zadatka u Švicarskoj upozna privlačnu Juno Skinner (Tia Carrere), trgovkinju skupocjenim antikvitetima. No Harry ne zna da njoj to nije jedino zanimanje. Uz Salima Abu Aziza (Art Malik), Juno je vođa skupine arapskih terorista koji planiraju napad na Miami. Istodobno, Harry zauzet poslom ne primjećuje da se sve više otuđuje od Helen. Ona je s druge strane upoznala trgovca automobilima Simona (Bill Paxton), koji ju je pokušao odvesti u krevet. Kad očajni Harry to dozna, uz Albertovu će pomoć na spašavanju svog braka angažirati cijelu tajnu službu…

Iste godine u kojoj je nakon dugotrajne potrage odijelo Jamesa Bonda odjenuo Irac Pierce Brosnan daroviti James Cameron svijetu je ponudio svoje viđenje Bonda za 21. stoljeće. Nakon dvaju izuzetno popularnih nastavaka “Terminatora” akcijska komedija “Istinite laži” treći je zajednički projekt Arnolda Schwarzeneggera (Conan, Policajac iz dječjeg vrtića, Blizanci, Terminator 3) i majstora visokoproračunskog akcijskog SF-a i jednog od najmoćnijih ljudi Hollywooda Jamesa Camerona (Aliens, Bezdan).

Tri godine prije Cameronove oskarovske žetve filmom “Titanic” on i Schwarzenegger snage su udružili na preradi velikog francuskog hita “La totale!” redatelja Claudea Zidija (Luđaci sa stadiona, Asterix i Obelix protiv Cezara). Rezultat je izvrsna bondovska parodija, izuzetno dinamično i zabavno djelo čija komika u pravilu izvire iz apsurdnih i politički nekorektnih situacija. Vrhunski specijalni efekti, raspoloženi autoironični glumački nastupi, slikoviti stripovski karakteri i akcija slična onoj u animiranim filmovima razlog su što je film osvojio i brojne nagrade. Osim nominacije za Oscara za najbolje specijalne efekte 1995. godine, američka Akademija za SF, fantasy i horor-filmove iste je godine Cameronu, glumici J. Lee Curtis i majstoru specijalnih efekata Johnu Brunu dodijelila nagrade Saturn. Dočim je J. Lee Curtis osvojila i Zlatni globus za najbolju žensku ulogu, majstori specijalnih efekata bili su nominirani i za britansku filmsku nagradu BAFTA. Film je osvojio i pet nominacija za nekonvencionalne nagrade glazbene postaje MTV.

Goran Čelig