You are currently viewing Godišnjica objavljivanja prvog albuma zagrebačke grupe Haustor

Godišnjica objavljivanja prvog albuma zagrebačke grupe Haustor

Na današnji je dan, 10. lipnja 1981. objavljen legendarni istoimeni debi-album zagrebačke grupe Haustor. Malo se tko može pohvaliti činjenicom da je postao popularan nakon samo jednog televizijskog nastupa, kao što je to bio slučaj s grupom Haustor nakon nastupa u kasnu zimu 1981. u emisiji “Nedjeljno popodne”, tada premijerno izvodeći prvi singl “Moja prva ljubav”. Nevjerojatna je činjenica da su postali medijska ljubav najšireg auditorija na prvi pogled: Darko Rundek nosio je radnički kombinezon i bio je našminkan poput transvestita te je djelovao potpuno ortodoksno spram svih jugoslavenskih new wave rokera koji su se trudili što bolje skinuti imidž svojih idola. No pjesma je postala nacionalni hit te ujedno i najveći u karijeri benda. Samo jedan jedini singl bio je dovoljan da Haustor bude uvršten u izbor najboljih YU-bendova i nastupi na zagrebačkom bijenalu tog proljeća, zajedno s Električnim orgazmom, Šarlo akrobatom, Laboratorijom zvuka i gostima iz Engleske – Classics Nouveaux i Gang of Four.

Kada su objavili prvi album “Haustor”, čak je na trenutak u određenoj mjeri i razočarao jer se pretpostavljalo da će nakon sjajnoga singla slijediti još bolji album, vjerojatno u sličnoj maniri. Posve drugačijoj atmosferi i prihvaćanju albuma ponajviše je kriv odličan i “previše” kvalitetan singl, koji je na vrlo domišljat način imao svega šest stihova koji su govorili o svemu, svačemu i ničemu. Kako god, album je donio devet pjesama u kojima vlada potpuno nevina atmosfera – to su pjesme koje uglavnom govore o Rundekovim imaginacijama koje je doživljavao šetajući se Zagrebom (pjesme “Noć u gradu”, “Crni žbir”) ili su pak dio realizma (“Radio”, “Mijenjam se”). Pjesma “Tko je to” pokušaj je priče za malu djecu (“… tko je pojeo Sljeme jutros i popio Savu? Tko je brljao naše smeće?”), dok su posebnost albuma impresionistička reggae “’60-’65”, najlaganiji komad na ploči “Lice”, koji odiše potpuno drugačijom slikom i doziva duh artizma, te najoriginalnija pjesma “Duhovi”, koja se iz vedrog i veselog ska-new wave obrasca pretvara u groteskno bizarnu pijano-bolesnu psihodeliju koja završava u jarku pored kukuruza. Tekst je pjesme na kajkavštini, tako da je to jedna od prvih domaćih rock-pjesama otpjevanih na dijalektu i kao takva spada u pionire etna u Hrvatskoj.

Budući da je Haustor imao odlične koncerte i repertoar te zbog mnogih razloga (politički, izdavački) u sumnjama oko moguće cenzure nije na album uvrstio pjesme “Cijeli svijet je bolestan”, “Kad mi pukne film”, “Podne” ili “Sve znam”, dobar dio njihove publike ignorirao je ploču. Kao singl s albuma skinut je “Radio / Crni žbir”, koji je prošao prilično blijedo, dok su kritike i recenzije bile povoljne. U izboru kritičara magazina Džuboks singl “Moja prva ljubav” proglašen je najboljom malom pločom 1981. godine, uz “Maljčiki” Idola i “Ona se budi” Šarla akrobate.

Popis pjesama: 1. Radio | 2. Mijenjam se | 3. Tko je to | 4. ’60-’65 | 5. Moja prva ljubav | 6. Noć u gradu | 7. Crni žbir | 8. Duhovi | 9. Lice.

Goran Čelig