You are currently viewing Godišnjica objavljivanja Motörheadova albuma Rock ‘n’ Roll

Godišnjica objavljivanja Motörheadova albuma Rock ‘n’ Roll

“Rock ‘n’ Roll” deveti je studijski album engleskog rock-sastava Motörhead, objavljen na današnji dan, 5. rujna 1987. godine. Pokazat će se da je to bio njihov drugi, ali i posljednji album za izdavačku kuću GWR, naravno izuzmemo li album uživo “Nö Sleep at All” objavljen godinu potom.

Album je uspio dosegnuti 34. mjesto top-liste albuma u Velikoj Britaniji, što ga stavlja među neuspjelija ostvarenja grupe iako je s današnjega gledišta “Rock ‘n’ Roll” vrhunska ploča koja je iznjedrila čitav niz Motörheadovih kasnijih klasika kao što su “Eat the Reach”, “Traitor” i “Dogs”. Obilježit će ga i konačni povratak bubnjara iz tzv. klasične postave Motörheada, Phila Philthy Animal Taylora, koji će u bendu ostati i na sljedećem albumu, hvaljenom “1916”.

Te 1987. godine Motörhead će se pojaviti u britanskoj komediji Petera Richardsona “Eat the Rich”, u kojem je glavne uloge interpretirala glumačka postava popularne TV serije The Comic Strip, koju su činili Adrian Edmondson, Dawn French, Rik Mayall, Nigel Planer, Peter Richardson i Jennifer Saunders, a pojavljivali su se i Keith Allen, Robbie Coltrane, Alexei Sayle i mnogi drugi. U tom je filmu “Eat the Rich” i frontmen Motörheada Lemmy ostvario malu ulogu odigravši lik Spidera, tako se priključivši Paulu McCartneyju, Billu Wymanu, Hughu Cornwellu i Shaneu MacGowanu, koji također imaju male epizodne uloge. Bend je za film dao čak šest pjesama, od kojih će najpoznatijom ostati naslovna “Eat the Rich”.

Sastav je album snimio u londonskim studijima Master Rock i Redwood u produkciji Guya Bidmeada i Motörheada, a snimili su ga inženjeri zvuka Roland Herrington, Arabella Rodriguez, Caroline Orme i Phil Dane. Motörhead je nastupao kao kvartet u postavi Lemmy Kilmister (vokal i bas), Phil Campbell (gitara), Würzel (gitara) i spomenuty Phil Philthy Animal Taylor (bubanj). “Poveznicu” (priču) između A-strane i B-strane ploče odradio je slavni montipajtonovac Michael Palin.

Popis pjesama: 1. Rock ‘n’ Roll | 2. Eat the Rich | 3. Blackheart | 4. Stone Deaf in the U.S.A. | 5. The Wolf | 6. Traitor | 7. Dogs | 8. All for You | 9. Boogymen.

Goran Čelig