You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Tattoo You grupe The Rolling Stones

Godišnjica objavljivanja albuma Tattoo You grupe The Rolling Stones

“Tattoo You” (The Rolling Stones Records/EMI) grupe The Rolling Stones objavljen je na današnji dan, 24. kolovoza 1981. godine. Nametnuo se jednostavnošću – prva je strana brza, a druga spora, lagana. Album je sniman na Bahamima te se ponovno osjetio dašak friške, crnačke glazbe s očitim tipičnim rock-izrazom The Rolling Stonesa.

Kao hit-singl objavljen je “Start Me Up”, koji je zarazio gitarskim rifom te postao jednom od najprepoznatljivijih i najamblematičnijih skladbi, čiji će rif prearanžirati i The Clash za svoju megauspješnicu “Should I Stay, Or Should I Go”. Od klasično obojenih rock-pjesama ovdje su “Hang Fire”, “Little T & A” (vokal Keith Richards) i najbrža na albumu “Neighbours”, posvećena Richardsovim susjedima, koji su zahtijevali iseljenje zbog nepoštovanja kućnog reda i mira. Ovdje se slobodno mogu pribrojiti i blues-skladba “Black Limousine” i dašak soul / funk / rhythm and bluesa u plesnoj “Slave”.

Laganiji dio ploče obilježavaju ljubavne skladbe, od kojih je svakako najbolja “Heaven” zahvaljujući posebnoj produkcijskoj obradi gitarskog zvuka koji djeluje kao psihodelični dub i nježnim lebdećim Jaggerovim vokalima, dok je “Waiting On a Friend” nadahnuta izuzetnim saksofonskim izletom legendarnog crnog džez-svirača Sonnyja Rollinsa. Na albumu sudjeluju još klavirist Nicky Hopkins i prateći vokal Max Romeo.

Album je doživio ogroman uspjeh – u Americi je boravio na prvome mjestu čak devet tjedana, a uslijedila je i velika turneja koja je zabilježena u dokumentarnom filmu “Let’s Spend The Night Together” (režija Hal Ashby) i koncertnim albumom “Still Life” objavljenim 1. lipnja 1982. godine.

Goran Čelig