You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Synchronicity engleskog rock-sastava The Police

Godišnjica objavljivanja albuma Synchronicity engleskog rock-sastava The Police

Na današnji je dan, 17. lipnja 1983. godine objavljen peti, ujedno posljednji studijski album “Synchronicity” (A&M) engleskog rock-sastava The Police. Gro pjesama koje je donio taj materijal nepravedno je ostalo u sjenci najvećeg hita “Every Breath You Take”. Osim njega značajne pjesme repertoara grupe, a poslije i Stingove solo-karijere bile su “King of Pain”, “Wpapped Around Your Finger” i “Synchronicity II”.

Naslov albuma i veći dio materijala za pjesme nadahnuti su korijenom slučajnosti Arthura Koestlera. Ploča je zauzela prvo mjesto na britanskoj listi albuma, kao i na američkom Billboardu 200, a prodana je u više od osam milijuna primjeraka samo u SAD-u. Zbog tolikog uspjeha kod publike i kritike uvršten je na popise “100 najboljih albuma 80-ih” i “500 najvećih albuma svih vremena”.

Začudno je da je album “Synchronicity” nastajao u potpunom kaosu između članova grupe: Sting i bubnjar Stewart Copeland uopće nisu komunicirali, čak ni poslovno. Ustvari su bili jako blizu fizičkom obračunu. Zbog svega je “Synchronicity” snimljen tako da se nijedan od trojice glazbenika nisu nijednom susreli ili vidjeli. Svaki je svoje dionice snimao zasebno, što je u to vrijeme tumačeno potrebom za “specifičnim zvukom”, što se poslije pokazalo prilično netočnim. Sâm album dobivao je i još uvijek polučuje hvalospjeve, čak i od najtvrdokornijih kritičara, time postajući jedan od onih albuma o čijem se statusu svi slažu i koji se nalazi na svačijoj “vječnoj listi”.

Albumom su The Police napokon porobili i Ameriku pa je turneja koja je uslijedila postala jedna od najvećih u povijesti rocka. Nije bilo dovoljno velikog stadiona da primi sve koji su htjeli doći na koncert tog trija. Valjda je opravdano nosila naziv “Biggest Band in the World”. Bila je jedna od onih pobjedonosnih trenutaka, za anale, kako glazbe tako i same glazbene industrije.

Album je producirao sâm bend uz pomoć producenta Hugha Padghama, a osim spominjanog Stinga na basu i bubnjara Stewarta Copelanda, gitaru i klavijature na albumu je, kao i uvijek, odsvirao Andy Summers.

Popis pjesama: 1. Sinchronicity I | 2. Walking in Your Footsteps | 3. O My God | 4. Mother | 5. Miss Gradenko | 6. Synchronicity II | 7. Every Breath You Take | 8. King of Pain | 9. Wrapped Around Your Finger | 10. Tea in the Sahara.

Goran Čelig