You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Parallel Lines grupe Blondie

Godišnjica objavljivanja albuma Parallel Lines grupe Blondie

Na današnji je dan, 23. rujna 1978. godine objavljen čuveni treći album njujorške grupe Blondie “Parallel Lines” (Chrysalis), prava poslastica koja ni nakon 44 godine nimalo nije promijenila okus. “One Way or Another”, “Sunday Girl”, “Picture This” te najpopularnija i najzaslužnija za probitak na područje SAD-a “Heart of Glass” i dalje tjeraju na ples.

U ljeto 1978. godine Blondie će s producentom Mikeom Chapmanom ući u njujorški studio Record Plant i početi stvarati album “Parallel Lines”, ploču koja će se do danas prodati u više od 20 milijuna primjeraka i postati vjerojatno njihov najveći doprinos svježini i energiji novog vala. Zasluge za to svakako pripadaju i producentu Chapmanu, koji je autorski rad grupe (pjesme su najčešće pisali Harry i Stein) pretvorio u nevjerojatno slušljivu i pitku glazbu, što se osjetilo i prije pojave albuma, već kod objave prvog singla “Picture This” kod kojega gitare, orgulje i bubanj stvaraju ugodnu i uzbudljivu pozadinu za vokal koji čas sneno, čas agresivno prati tekst pun pritajene erotike.

Još je veći uspjeh bio drugi singl “Hanging on a Telephone”, koji brzim rock-ritmom dočarava ljubavnu žudnju i nestrpljivost, a svijet je osvojen početkom veljače 1979. godine, kada kao treći singl sa još neobjavljenog albuma na prva mjesta top-ljestvica singlova u Engleskoj, Americi i tko zna gdje sve stiže maestralni disco-hit “Heart of Glass”.

Iako pojavu te pjesme njihova vjerna novovalna publika smatra činom izdaje jer “pravi rockeri nikad nisu voljeli disco”, uspjeh je bio ogroman i pretvara grupu Blondie u svjetsku atrakciju. U trenutku objave albuma “Parallel Lines” (veljača 1979. godine) u Engleskoj odmah zauzima prvo mjesto na top-listi albuma, a spot sniman u čuvenom njujorškom diskoklubu “54” atraktivnu pjevačicu pretvara u jedan od seks-simbola toga doba. Album “Parallel Lines”, koji je naziv dobio po jedinoj nezavršenoj pjesmi za taj album, ide dalje pa slijedi još jedan sjajan singl “Sunday Girl”, koji također postaje svjetski broj jedan. Tek će peti singl s albuma, pjesma “One Way or Another” najaviti pad interesa, što se nikome nije činilo važnim jer će Debbie i dečki tada već raditi na novom odličnom albumu “Eat to the Beat” kojim će dodatno potvrditi status svjetskih rock-zvijezda.

Blondie su djelovali kao kvintet u sastavu Debbie Harry (vokal), Chris Stein (gitara), Jimmy Destri (klavijature), Nigel Harrison (bas) i Clem Burke (bubanj). Jedan od originalnih člava, Frank Infante, odsvirao je gitaru i otpjevao vokale zajedno s Debbie Harry u pjesmi “I Know but I Don’t Know”.

Popis pjesama: 1. Hanging on the Telephone (The Nerves cover) | 2. One Way or Another | 3. Picture This | 4. Fade Away and Radiate | 5. Pretty Baby | 6. I Know but I Don’t Know | 7. 11:59 | 8. Will Anything Happen? | 9. Sunday Girl | 10. Heart of Glass | 11. I’m Gonna Love You Too (Buddy Holly cover) | 12. Just Go Away.

Goran Čelig