You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Dirty Deeds Done Dirt Cheap hard-rock sastava AC/DC

Godišnjica objavljivanja albuma Dirty Deeds Done Dirt Cheap hard-rock sastava AC/DC

Na današnji dan, 20. rujna 1976. godine objavljen je treći studijski album australskoga hard-rock sastava AC/DC, “Dirty Deeds Done Dirt Cheap”. Izvorno je izdan samo u Europi i Australiji. Album je u Sjedinjenim Državama izašao tek 1981., više od godinu dana nakon što je pjevač Bon Scott umro.

Naslovna pjesma postala je jedna od najpoznatijih pjesama benda. Izraz “Dirty Deeds Done Dirt Cheap” hommage je crtiću “Beany i Cecil” koji je Angus Young gledao kad je bio dijete. Jedan od likova iz crtića zvao se Nepošteni John, a usluge je oglašavao ovako: “Nedjela za bagatelu. Posebne cijene nedjeljom i praznicima.”

Još jedan favorit s albuma jest “Ride On”. Netipično za pjesme AC/DC, ozračje je tužno, uz utjecaje bluesa, a ritam spor. Sadržava reflektivne stihove Bona Scotta otpjevane vrlo osjećajno. Oni govore o čovjeku koji razmišlja o pogreškama koje je napravio u vezi dok je pio. Često se navodi kao jedna od najboljih pjesama AC/DC.

“Dirty Deeds Done Dirt Cheap” imao je šesterostruku platinastu nakladu i u Australiji i u SAD-u. Prodan je u najmanje šest milijuna primjeraka postavši treći najprodavaniji album AC/DC u SAD-u nakon “Highway to Hell” (sedmerostruka platinasta naklada) i “Back in Black” (25 puta platinasta naklada). Allmusic dao je albumu pet od pet zvjezdica.

Godinama potom pisac Stephen King uvjerio je bend da napravi soundtrack za njegov film “Maximum Overdrive”. Zvučni zapis objavljen je kao “Who Made Who”, a sadržavao je i pjesmu “Ride On” s tog albuma.

Tihomir Mršić