You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Born to Run Brucea Springsteena

Godišnjica objavljivanja albuma Born to Run Brucea Springsteena

Na današnji dan, 25. kolovoza 1975. godine objavljen je treći album Brucea Springsteena naslovljen “Born to Run” (CBS), i bio je to velik uspjeh koji mu je značajno pomogao u lansiranju karijere, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u ostatku svijeta. Album “Born to Run” ostat će zapamćen i kao prvi na kojem su nastupali Roy Bittan (pijanino) i Max Weinberg (bubnjevi).

Kritika je bila jednoglasno oduševljena. Dok su njegova prethodna dva albuma, “Greetings from Asbury Park, N.J.” i “The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle”, dobili dobre kritike, izostao je komercijalni dio priče, no nakon albuma “Born to Run” Bruceova reputacija postala je zacementirana i među kritikom i među sve većom bazom obožavatelja.

Album je poznat po tome što se prije svake pjesme određuje intonacija (sve pjesme skladane su na klaviru, a ne na gitari) i po aranžmanima i produkciji koja je podsjećala na tehniku Phila Spectora. Springsteen je rekao kako je želio da “Born to Run” zvuči kao da “Roy Orbison pjeva Boba Dylana, uz Spectorovu produkciju”. Springsteen je usvojio tehniku tzv. četiri kuta (stavljanje najboljih pjesama na početak i kraj svake strane) budući da su pjesme s početka svake strane (“Thunder Road”, “Born to Run”) bile ode o bijegu, dok su pjesme s kraja svake strane (“Backstreets”, “Jungleland”) pak postale himne gubitka, izdaje i poraza.

Na originalnim primjercima albuma pjesma “Meeting Across the River” označena je kao “The Heist”. Originalni omot otisnut je s fontom u stilu grafita. Primjerci su vrlo rijetki i među Springsteenovim kolekcionarima te se smatraju svojevrsnim kolekcionarskim svetim gralom.

Album je odmah dosegnuo treće mjesto na Billboardovoj ljestvici albuma, gdje je proveo više od dvije godine među 100 najprodavanijih albuma. Prema podacima iz 2006., u Americi je prodan u više od šest milijuna primjeraka te je Springsteenov drugi najprodavaniji album, odmah poslije albuma “Born in the U.S.A.”. Album tijekom vremena nije izgubio na reputaciji: 2001. ga je TV mreža VH1 nazvala 27. najvećim albumom svih vremena, a na Rolling Stoneovoj top-listi “500 najvećih albuma u povijesti” zauzeo je 18. mjesto.

Popis pjesama: 1. Thunder Road | 2. Tenth Avenue Freeze Out | 3. Night | 4. Backstreets | 5. Born to Run | 6. She’s the One | 7. Meeting Accross the River | 8. Jungleland.

Goran Čelig