You are currently viewing Dvostruka prijevara, film nagrađen za najbolju režiju u Cannesu, od sutra u kinima
Dvostruka prijevara (Heojil kyolshim | Decision to Leave, 2022.) | snimka: CJ Entertainment / Moho film / Discovery film

Dvostruka prijevara, film nagrađen za najbolju režiju u Cannesu, od sutra u kinima

Novi film velikoga južnokorejskog redatelja Parka Chana-wooka “Dvostruka prijevara” (Heojil kyolshim | Decision to Leave) kriminalistička je drama u čijem središtu priče pronalazimo policijskog detektiva Hae-joona (Park Hae-il) sa zadatkom da istraži tajanstvenu smrt muškarca koji je pao s planinskog vrha. Tijekom istrage detektiv počinje razvijati osjećaje prema osumnjičenoj udovici unesrećenoga Seo-rae (Tang Wei).

Napetost i intriga, grandiozna emocionalna suočavanja, ingeniozna uporaba mobilne tehnologije, krajnje stilizirana scenografska rješenja, uključujući i ono zahvaljujući kojemu svjedočimo nevjerojatnoj potjeri na krovu zgrade, kao i iznimni pripovjedački zaokreti i više nego jasno ukazuju na Korejčevu privrženost redateljskom rukopisu velikog Alfreda Hitchcocka. Pa opet, redateljski stil najvažnijega korejskog redatelja ne odaje simptome jeftinog kopiranja. Pred nama je vrsta hičkokovskog filma u režiji filmaša koji kao da nikad prije nije pogledao film velemajstora napetosti. U svakom zakutku života njegova detektiva Chan-wook pronalazi varijaciju odgovora na sljedeća pitanja: u kojem trenutku shvaćaš da tvoj brak ne funkcionira? Kada bivaš svjestan da si zaljubljen? Što će te potaknuti da napustiš voljenu osobu?

“Dvostruka prijevara” napeti je triler koji potpisuje jedan od najutjecajnijih južnokorejskih redatelja u posljednja tri desetljeća Park Chan-wook. U glavnim se ulogama pojavljuju Park Hae-il (“Sjećanja na umorstvo”, “Domaćin”) i Tang Wei, koja pozornost filmske javnosti privlači ulogom u filmu “Požuda, oprez” (2007.) Anga Leeja. Unatoč velikom uspjehu filma koji iste godine osvaja nagradu Zlatni lav na filmskom festivalu u Veneciji, tijekom prikazivanja u kineskim kinima Nacionalna radijska i televizijska agencija zbog eksplicitnih scena seksa zabranjuje korištenje kompletnog promotivnog materijala filma u kojem se glumica pojavljuje. Premda već ima ugovorene glumačke nastupe, Tang Wei nije dopušten rad u domovini iduće tri godine.

Chan-wook Park (Seul, 23. kolovoza 1963.) južnokorejski je filmski redatelj, scenarist, producent i bivši filmski kritičar. Jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih filmaša u rodnoj zemlji. Studirao je filozofiju na sveučilištu Sogang, gdje razvija interes za filmski medij te utemeljuje filmski klub. Nakon diplome Chan-wook piše filmske kritike te se okušava kao pomoćnik filmskih redatelja. Prvi film “Moon Is the Sun’s Dream” napisao je i režirao 1992. godine, a pet godina potom uslijedit će kriminalistička komedija “Saminjo”. Najpoznatiji je po filmovima iz takozvane “trilogije osvete” koju čine filmovi “Simpatija za gospodina Osvetu” (2002.), “Oldboy” (2003.) i “Simpatija za gospođu Osvetu” (2005.). Kratkometražni film “Paranmanjang” (2011.) u potpunosti je snimio mobitelom iPhone4.

Njegov najnoviji film “Dvostruka prijevara” na ovogodišnjem je izdanju filmskog festivala u Cannesu nagrađen u kategoriji za najbolju režiju te slovi za jednu od najvećih ovogodišnjih filmskih poslastica koju se ne smije propustiti.

“Dvostruku prijevaru” u domaćim ćemo kinima gledati od četvrtka, 15. rujna – tj. od sutra!

Goran Čelig