You are currently viewing Dimaš Kudajbergen, vokalni fenomen

Dimaš Kudajbergen, vokalni fenomen

Kazahstanac Dimaš Kudajbergen (Дінмұхаммед Қанатұлы Құдайберген, Dınmūhammed Qanatūly Qūdaibergen) možda je najbolji pjevač na kugli zemaljskoj. Kontrola tona, dinamike, mišića i mikromišića u vratu koju taj 28-godišnjak posjeduje nevjerojatna je, može otpjevati sve što poželi. Ako zatvorite oči slušajući ga, pomislit ćete da barem četiri osobe pjevaju to što on na pozornici s lakoćom izvodi zato što čas čujete bogat muški bariton, a čas se čudite vrtoglavo visokom sopranu.

Samo u toj pjesmi, djeliću francuske rock-opere Starmania Michela Bergera i Luca Plamondona, prođe tri i pol, skoro četiri oktave. A raspon mu je šest! Kraj njega je Freddie Mercury amater.

To dakako nije sve, pjevač se ne može svesti na broj oktava ili vokalnih registara koje je svladao, potreban je osjećaj za glazbu, pa i za dramatiku, kako bi se prenijele emocije. A to on ima, uz neprijepornu radnu etiku koja mu je omogućila da jednako dobro pjeva i muške i ženske glasove, i klasiku i pop-glazbu. Čudesan je.

Još jedan primjer – francuski kompozitor Éric Serra skladao je glazbu za film Peti element onako kako je redatelj Luc Besson tražio, da djeluje izvanzemaljski. To znači da su rasponi između tonova namjerno preveliki i ljudskom grlu neuhvatljivi. Izvanserijska albanska lirska sopranistica Inva Mula odmah je rekla da će dio morati sekvencirati i semplirati jer ne može otpjevati čitavu partituru. Serra je otpočetka računao na kompjutorsko generiranje zvukova, ali iznenadila ga je činjenica da je Mula bez problema izvela većinu napisanoga, suprotno njegovoj namjeri da otprilike pola kompozicije stvori umjetnim putem. Opet, ono što u filmu pjeva diva Plavalaguna u cjelini smatra se nedostižnim i nemogućim. Pogotovo muškarcima. Dok se nije pojavio Dimaš…

Tu je izveo pravu čaroliju, ponovo uz izvrstan scenski nastup. Rasponi koje je Serra osmislio njemu su dječja igra. A u godinama koje dolaze – uz napornu vježbu, jasno – može biti samo bolji. Iskustvo će mu donijeti još veću sigurnost i osjećajnost u interpretaciji pa se unaprijed radujemo budućim snimkama. Nije isključeno da u blizini bude i neki koncert mladoga majstora koji pjeva na trinaest jezika i svira sedam instrumenata, a trenutačno nakon magisterija u komponiranju na akademiji u Astani pohađa doktorski studij.

Tihomir Mršić