You are currently viewing Karikaturist i glazbenik Robert Dennis Crumb

Karikaturist i glazbenik Robert Dennis Crumb

Robert Dennis Crumb (1943.) američki je karikaturist i glazbenik koji radove često potpisuje kao R. Crumb. Oni prikazuju nostalgiju za američkom narodnom kulturom kasnog 19. i ranog 20. stoljeća te satiru suvremene američke kulture.

Crumb je plodan umjetnik i pridonio je mnogim temeljnim djelima pokreta underground-stripa šezdesetih godina, uključujući i to da je bio osnivač prve uspješne publikacije underground-stripa, Zap Comix, pridonoseći za svih 16 izdanja. Dodatno je kao suradnik radio za East Village Other i mnoge druge publikacije, uključujući razne jednokratne i antologijske stripove. Tijekom tog vremena, inspiriran psihodelikom i crtićima iz dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, uveo je širok izbor likova koji su postali iznimno popularni (Fritz the Cat i Mr. Natural kao kontrakulturne ikone; strip Keep On Truckin’…). Seksualne teme obilovale su u svim tim projektima, često pretvorene u skatološke i pornografske stripove.

Sredinom sedamdesetih surađivao je u antologiji Arcade, a nakon pada underground-stripa pomaknuo se prema biografskim i autobiografskim temama dok je rafinirao svoj stil crtanja, izrazito šrafirani stil pera i tuša inspiriran crtanim filmovima s kraja 19. i ranog 20. stoljeća. Velik dio njegovih radova pojavio se u časopisu koji je osnovao, Weirdo, jednom od najistaknutijih izdanja ere alternativnog stripa. Kako je njegova karijera napredovala, tako je njegov strip postajao sve više autobiografski.

Godine 1991. Crumb je uvršten u kuću slavnih stripova Will Eisner Comic Book Fame. Oženjen je karikaturisticom Aline Kominsky-Crumb, s kojom je često surađivao. Njihova kći Sophie Crumb također je nastavila karijeru crtača.

Mario Šenica