You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Revolveraški dvoboj Lamonta Johnsona

Godišnjica premijere vesterna Revolveraški dvoboj Lamonta Johnsona

Na današnji dan, 25. kolovoza 1971. godine u New Yorku održana je premijera vesterna “Revolveraški dvoboj” (A Gunfight) koji je režirao Lamont Johnson prema scenariju Harolda Jacka Blooma. U glavnim su se ulogama istaknuli Kirk Douglas, Johnny Cash, Jane Alexander, Raf Vallone, Karen Black i drugi.

Bivši revolveraš Will Tenneray (Kirk Douglas) živi mirnim životom sa ženom i sinom. Jednog dana u grad dolazi Abe Cross (Johnny Cash), poznat kao najbrži revolveraš Zapada i Willov stari poznanik. Njegov dolazak proizvede metež u gradu i svi očekuju vidjeti ga na djelu. Jedini koji bi mogao parirati Abeu jest Will, koji se potajno želi okušati u dvoboju jer nikada nije prestao osjećati potrebu za starim načinom života. Abe izbjegava sukobe i pokušava pronaći posao, ali ubrzo i sam uviđa da su mu revolveraški obračuni jedina vještina. Mještani se zanimaju za obračun Willa i Abea pa su se kladili na to koji će od njih dvojice pobijediti. Uvjet je dvoboja da jedan mora umrijeti, a pobjedniku će pripasti lijepa svota novca.

Kao zanimljivost navodimo da su financije za snimanje dolazile od naftom bogatog plemena Jicarilla Apaša, čiji je poglavica Charlie bio obožavatelj Johnnyja Casha. Film je snimljen u Novom Meksiku, a Casha je na sudjelovanje nagovorio Douglas.

Goran Čelig