You are currently viewing Godišnjica premijere filma Romeo krvari Petera Medaka

Godišnjica premijere filma Romeo krvari Petera Medaka

Na današnji dan, 13. rujna 1993. godine na međunarodnom filmskom festivalu u kanadskom Torontu premijerno je prikazan američko-britanski film “Romeo krvari” (Romeo Is Bleeding). Režirao ga je Peter Medak. Posrijedi je djelo osebujne atmosfere koje izvrsno ocrtava likove. Za film su okupljena poznata glumačka imena, a najdojmljivije interpretacije pružili su Gary Oldman i Lena Olin.

Gary Oldman ostvario je golem uspjeh u devedesetima nastupajući u brojnim iznimno uspješnim ostvarenjima (Drakula, Leon, Peti element, Tanka crvena linija). Lena Olin karijeru je započela u rodnoj Švedskoj nastupajući u Bergmanovim filmovima (Licem u lice, Fanny i Alexander, Nakon probe), a zatim u Americi (Nepodnošljiva lakoća postojanja, Havana, Mr. Jones).

Policijski detektiv Jack Grimaldi (G. Oldman) odlučio je nešto poduzeti kako bi poboljšao život. Tako radi za mafijaša Dona Falconea (Roy Scheider) odajući mu gdje FBI drži svjedoke prije suđenja. Svaku isplatu skriva u rupi na dvorištu i uskoro mu je glavna opsesija kako što više ispuniti tu rupu novcem. Usto, Jack baš nije vjeran svojoj ženi Natalie (Annabella Sciorra), a najnovija mu je ljubavnica mlada Sheri (Juliette Lewis). No nakon što je odao još jednog svjedoka, na poprištu je došlo do masakra, a izvršitelj je bila Ruskinja Mona Demarkov (L. Olin). Grimaldi traži od mafijaša obećanje da se ubijanje policajaca više neće dogoditi. Kada uhvate Monu, Grimaldi je vodi do FBI-ja, prilikom čega ga ona zavodi, a federalni agenti stižu u najnezgodnijem trenutku. Iako i nju izdaje, ona je premještena prije nego što je likvidiraju, a uskoro i bježi. Don Falcone daje Grimaldiju rok u kojem mora pronaći i ubiti Monu…

Uz Garyja Oldmana i Lenu Olin, u filmu glume Annabella Sciorra, Juliette Lewis, Roy Scheider i Will Paton. Scenarij potpisuje Hilary Henkin.

Goran Čelig