You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Tonight Davida Bowieja

Godišnjica objavljivanja albuma Tonight Davida Bowieja

Na današnji dan, 1. rujna 1984. godine legendarni glazbenik David Bowie objavio je 16. studijski album naslovljen “Tonight” (EMI America), svojevrsni nastavak njegova komercijalno megauspješnog prethodnika “Let’s Dance” (1983.).

Album je napisan i snimljen sredinom 1984. u Le Studiju u Morin-Heightsu u Kanadi nakon završetka turneje Serious Moonlight. Glazba “Tonighta” okarakterizirana je kao pop, blue-eyed soul, dance i rock. Veći dio zvuka albuma sličan je spomenutom prethodniku, uglavnom zbog Bowiejeva nastojanja da zadrži novu publiku koju je privukao prethodne godine iako je evidentno kako neke pjesme s albuma “Tonight” sadržavaju i R&B i reggae-utjecaje.

Sam Bowie svojevremeno je izjavio kako “Tonight” sa svojim feel good i upbeat-hitovima “Loving the Alien”, “Blue Jean” i “Tonight” sliči kolekcionarskom proizvodu čije demo-snimke zvuče bolje od studijskih.

Bowie, Derek Bramble i Hugh Padgham producirali su album, a mnogi od onih koji su sudjelovali u stvaranju “Let’s Dancea” vraćaju se na snimanju “Tonighta”, naravno s nekoliko dodataka. Kao i na prethodniku, Bowie nije svirao ništa ni na “Tonightu” jer je želio ponuditi više kreativnog doprinosa glazbenicima koji su sudjelovali u nastanku i snimanju. A ekipa je uistinu impresivna: Derek Bramble (gitare, synth, bas, prateći vokali), Carlos Alomar (gitara), Omar Hakim (bubanj), Carmije Rojas (bas), Guy St. Onge (udaraljke), Rob Yale (Fairlight CMI), Sammy Figueroa (udaraljke), Arif Mardin (gudački instrumenti), Mark Pender (puhački instrumenti), George Simms, Robin Clark i Curtis King (prateći vokali). Od gostujućih glazbenika, osim već spomenutog Iggyja Popa i Tine Turner, tu je i Mark King iz Levela 42, koji je odsvirao bas u pjesmi “Tumble and Twirl”.

Lišen novih ideja, Bowie je za ovaj album napisao samo dvije nove pjesme. Tri pjesme, uključujući naslovnu, bile su obrade pjesama Iggyja Popa, koji je i sâm bio nazočan tijekom većine snimanja i koji je otpjevao prateće vokale u finalnoj pjesmi “Dancing with the Big Boys”. Naslovna pjesma, duet s pjevačicom Tinom Turner, postao je velikim međunarodnim hitom. Umjetničko djelo koje prikazuje Bowieja naslikanog plavom bojom na pozadini uljane slike dizajnirao je Mick Haggerty.

Potpomognut singlovima “Blue Jean”, “Tonight” i “Loving the Alien”, “Tonight” je bio komercijalni uspjeh dosegnuvši broj jedan na ljestvici albuma u Velikoj Britaniji. Nažalost, kritika tog doba uopće mu nije bila sklona.

Popis pjesama: 1. Loving the Alien | 2. Don’t Look Down | 3. Good Only Knows 4. Tonight | 5. Neighborhood Threat | 6. Blue Jean | 7. Tumble and Twirl | 8. I Keep Forgettin’ | 9. Dancing with the Big Boys.

Goran Čelig